Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Flitskrediet uitgeroeid?

Uitspraak rechter tegen LoanRider maakt het aanbieders moeilijk

Flitskrediet - ken je die vorm van geld lenen? Minilening wordt het ook wel genoemd. In het verleden had je ook Saldodipje in de stoet van aanbieders, net als Voorschotje, Betaaldag en SMS-krediet. Het is wat ons betreft een nare vorm van geld lenen: je leent een klein bedrag voor een korte periode, maar moet daarvoor flink betalen. Een hoge rente, maar daar bovenop ook nog flinke kosten. We komen steeds dichter bij het moment waarop deze flitskredieten werkelijk zullen zijn uitgeroeid.

Een stukje maand over

Even iets meer over de werking, voor het gelukkige geval dat je nog nooit van het flitskrediet hebt gehoord. Eigenlijk zou ik zeggen: 'houden zo', maar geïnformeerd zijn kan nooit kwaad. Het zijn letterlijke voorschotjes. Je hebt aan het eind van je saldo nog een stukje maand over... Of te wel: je hebt even een paar honderd euro nodig die je over een paar weken weer terugbetaalt. Daarvoor kun je natuurlijk bij vrienden of familie aankloppen, maar er zijn dus organisaties die alweer jaren geleden bedachten dat ze hier een slaatje uit konden slaan.

Geld lenen zonder BKR toets, met een SMSje

Dat deden ze door kleine bedragen aan te bieden die je voor eventjes kon lenen. Geen BKR toets en aan te vragen door het sturen van een SMSje. Enorm verleidelijk natuurlijk als je gewoon even geld tekort komt. Na die paar weken moest je dan terugbetalen, in eerste instantie met een torenhoog rentebedrag erbij. Dan hebben we het over járen geleden.

Onkruid dat niet uit te roeien lijkt

Steeds was er weer een moment waarop je dacht dat de aanbieders van flitskrediet geen bestaansrecht meer hadden. Bijvoorbeeld toen ook kredieten korter dan drie maanden onder de regels voor consumentenkrediet kwamen te vallen. De online cowboys verzonnen een list en rekenden opeens geen rente meer - alleen nog kosten voor bepaalde diensten. Niet voor het krediet zelf (dat mag niet volgens die kredietregels), wel voor aanvullende diensten zoals: een spoedoverboeking of een garantstelling. Neem je die diensten niet af, dan moet je dágen op je geld wachten (en je had het echt nodig) of moet je bekenden vragen om garant te staan voor jouw terugbetaling (en daar zit je niet op te wachten).

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet ook haar best om de flitskrediet-verstrekkers de wereld uit te helpen. In 2014 deelde de toezichthouder flinke boetes uit aan bijvoorbeeld Ferratum en Saldodipje. Er volgde een verbod op het maken van reclames voor flitskredieten. Het gevolg: de partijen gingen werken vanuit het buitenland, waar de AFM ze niet kan aanpakken. Het leek wel onkruid dat niet uit te roeien is.

Juridische strijd van Borgert

Er blijkt een echte flitskrediet-bestrijder te zijn. Gerhard Borgert wist eerder dit jaar een rechtszaak uit te lokken tegen zo'n club. Een nieuwe naam: LoanRider uit Estland. De zaak ging om de vraag of de kosten van de garantstelling onder de maximale kredietvergoeding (van op dit moment 14% op jaarbasis) vallen of niet. De rechter vond van wel - daarmee lijkt een hele mooie stap gezet in de richting van de vernietiging van flitskredieten.

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.