Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Doorlopend krediet Interbank op de schop

Gaat doorlopend krediet in de ban in Nederland?

De doorlopende kredieten bij Interbank hebben voor heel wat ontevreden klanten gezorgd. Dat lag met name in de ontwikkeling van de rente in combinatie met persoonlijke situaties waardoor ze het krediet niet konden oversluiten naar een andere bank. Interbank heeft besloten deze mensen van dienst te zijn nadat een aantal van hen te zien was in het televisieprogramma Kassa, ondersteund door Rob Goedhart.

Persoonlijke lening in plaats van doorlopend krediet

De klanten krijgen het aanbod om hun doorlopende krediet om te zetten naar een persoonlijke lening. De rente voor een persoonlijke lening is bij Interbank lager dan voor een doorlopend krediet en kan niet tussentijds gewijzigd worden. Dat geeft duidelijkheid over het rentepercentage en de looptijd van de lening. Afgeloste bedragen kunnen bij een persoonlijke lening niet opnieuw opgenomen worden - waardoor heel helder is wanneer het krediet geheel afgelost zal zijn.

Locked up klanten krijgen een vergoeding voor te hoge rente

Voor sommige klanten geldt dat ze al veel eerder hun doorlopende krediet hadden willen oversluiten. Ze konden echter niet overstappen naar een andere bank, door een veranderde persoonlijke of financiële situatie of door strengere kredietregels. Zij zijn benadeeld doordat ze te lang de hoge rente van het doorlopende krediet van Interbank hebben betaald en krijgen daarvoor een vergoeding. Doet de bank dat uit zichzelf? Natuurlijk niet... het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid) heeft ze dat opgedragen in een bindende uitspraak uit 2017.

Nieuwe regels voor nieuwe klanten bij Interbank

Interbank past niet alleen dingen aan voor de bestaande relaties. Ook nieuwe klanten krijgen te maken met nieuwe regels rondom het doorlopend krediet. Het maximale bedrag wordt bijvoorbeeld gesteld op € 15.000 en de maandtermijn wordt standaard 2% van de limiet. De bank wil graag dat een doorlopend krediet alleen gebruikt gaat worden voor flexibele kredietbehoeftes voor een korte periode. Wie een grote aankoop doet en daarvoor geld wil lenen doet er verstandiger aan om te kiezen voor een persoonlijke lening, vinden ze nu bij Interbank.

Check je doorlopend krediet

Tot slot hebben ze bij Interbank een speciaal team dat klanten gaat helpen met de omzetting, en een speciale website: Checkjedoorlopendkrediet.nl.

Vergelijk de huidige rentes voor doorlopend krediet

Tevreden klanten met uitzicht op een schuldenvrije toekomst

Waarom doen ze dit nou allemaal bij Interbank? En Credit Agricole, want dat is de moeder - met als andere dochters De Nederlandse Voorschotbank en de Intermediaire Voorschotbank. Leenbanken dus. Ze doen het duidelijk om klanten tevreden te stellen, ze willen - and I quote - 'tevreden klanten met uitzicht op een schuldenvrije toekomst'.

Het heilige schuldenvrij zijn

De tendens in ons land is steeds meer dat we schuldenvrij moeten zijn. De aflossingsvrije hypotheek is een soort van vogelvrij verklaard: banken en overheid doen er van alles aan om ons ervan te overtuigen dat aflossen beter is. Met het doorlopend krediet gaat het een beetje dezelfde kant op. Waar dat vroeger aantrekkelijker gemaakt werd dan een persoonlijke lening, is het nu andersom.

Doorlopend krediet in de ban

De redenen om het doorlopend krediet aantrekkelijk te maken - vroeger - was commercieel vanuit de banken. Wie een limiet tot z'n beschikking heeft om geld van op te nemen wanneer je maar wilt zal dat sneller doen, was de gedachte. En elke opnieuw uitgeleende euro levert de banken rente op, simpel. Nu willen ze kennelijk liever niet dat mensen steeds opnieuw lenen. Of dat nu uit de banken zelf komt of opgedragen is door de overheid - de berichten over onze veel te hoge schuldenlast blijven maar komen... wat denk jij?

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.