Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Achterstand bij koop op afbetaling

Internetaankopen en postorders zorgen voor betalingsproblemen

In het nieuws: minister Hoekstra van Financiën maakt zich zorgen over kopen op afbetaling. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft hier onderzoek naar gedaan en ziet dat - schrik niet – één op de drie mensen kopers-op-afbetaling tegen betalingsproblemen oploopt. Best veel, vind je niet?

Postorderkredieten en kopen op rekening bij webwinkels

Het is ook wel een valkuil waar je - als je even niet oplet - heel gemakkelijk intrapt: geld lenen bij een webshop of postorderbedrijf. Je wilt graag iets kopen en ze vragen of je in termijnen wilt betalen. Of misschien wel zelfs pas over een jaar. Ach ja, wel zo handig... Wat je dan niet meteen door hebt is dat je aan het lenen bent. Natuurlijk snap je dat wel als je er nuchter over nadenkt, maar dat doen we nou eenmaal niet altijd de hele tijd.

Torenhoge rentes bij kopen op afbetaling

Ze moeten vermelden wat voor rente ze in rekening brengen - die webshops. Dat doen ze ook braaf, alleen niet altijd even opvallend. En zelfs als je het ziet wil dat niet zeggen dat je direct weet dat het hoog is. Heel hoog. Als jij je nooit in rentes voor geld lenen verdiept - dan weet je dat niet. Nou, laat ik je vertellen: de rentes bij kopen op afbetaling zijn enorm hoog. Meestal de maximale rente of tegen het maximum aan.

Maximale rente voor geld lenen?

Ja, er is in Nederland een maximale rente voor geld lenen. Dat is maar goed ook, anders zouden mensen die geld tekort komen helemaal afgezet kunnen worden door 'loansharks'. Die maximale kredietvergoeding staat op dit moment op 14%, dus wat rekent bijvoorbeeld een Wehkamp bij koop op afbetaling? Verrassing: 14%!

Betalen op afbetaling
Bron: Wehkamp

Is 14% een te hoge rente dan?

Die 14% - dat is dus veel te hoog. Je kunt voor veel lagere rentes geld lenen als dat nodig is. De rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is wel sterk afhankelijk van het bedrag dat je leent. Voor een persoonlijke lening van € 2.500 betaal je tussen de 8,4% en 11,7% op dit moment, bij een bedrag van € 10.000 ligt de rente tussen de 5,1 en 9,2%. We kunnen dus gemakkelijk stellen dat 14% een hoge rente is.

Bekijk zelf de actuele rentes voor leningen

Klein bedrag lenen is duur

Aan die rentepercentages zie je al: een klein bedrag lenen is veel duurder dan een groot bedrag. Dat is niet gek: aan een kleine lening heeft een bank net zoveel werk als aan een grote lening. Alleen verdienen ze er veel minder aan - dus stellen ze het rentepercentage hoger.

Postorderkrediet = doorlopend krediet

Nu denk je misschien dat als je bij een postorderbedrijf op afbetaling koopt, dat je een dure persoonlijke lening afsluit. Dat klopt in de meeste gevallen niet: meestal is het een doorlopend krediet. Ze noemen het een 'Kredietovereenkomst voor gespreid betalen' maar het is een kredietlimiet waar je later ook weer gebruik van kunt maken. Dan heb je het geleende bedrag dus terugbetaald, koop je nog eens iets in de webshop en staat die limiet gewoon nog tot je beschikking. Hoe verleidelijk is dat? De rente is bovendien variabel, dus als de rentes weer eens gaan stijgen en daarmee de wettelijke rente ook… dan stijgt de rente hier vrolijk mee.

Renteoverzicht geld lenen bij wehkamp
Bron: Wehkamp

Betalingsproblemen bij koop op afbetaling

Terug naar het begin: de betalingsproblemen bij koop op afbetaling. Dat die vaak ontstaan is eigenlijk niet zo gek. Als je koopt op afbetaling doe je dat óf omdat je niet oplet met geldzaken (je leent tegen een veel te hoge rente), óf omdat je niet anders kunt (je hebt geen geld om te betalen wat je wilt cq moet kopen). In beide gevallen is de kans dat je met geldproblemen te maken hebt of krijgt al vrij groot. Dus dat één op de drie mensen die op afbetaling kopen in de problemen komen met terugbetalen is niet zo verwonderlijk.

Denk drie keer na...

Als je op het punt staat om een aankoop op afbetaling te doen, denk dan eerst even drie keer na. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welk rentepercentage ga ik betalen?
  • Hoeveel kost mijn aankoop als ik de rentekosten meereken?
  • Heb ik deze aankoop echt nodig?
  • Kan ik het probleem dat ik heb - waardoor ik dit moet kopen - niet anders oplossen?
  • Kan ik dit bedrag niet gewoon direct betalen?
  • Als lenen noodzakelijk is: kan ik een gewone persoonlijke lening afsluiten?

Is de uitkomst dan dat het echt de enige en noodzakelijke mogelijkheid is om op afbetaling te kopen... Neem dan de lasten van de maandelijkse betaling op in je budgetplan en los het geleende bedrag zo mogelijk veel sneller af dan je volgens de overeenkomst mag. Hoe sneller je terugbetaalt – hoe minder rente je uiteindelijk betaalt!

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.