Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Doorlopend krediet verliest terrrein

Beperkte looptijd, tussentijdse check: beter voor consument

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft haar nieuwe Gedragscode gepubliceerd - die ingaat per 1 mei 2019. In die nieuwe regels staat een aantal interessante aanpassingen, met name rondom het doorlopend krediet.

Direct leningen vergelijken

Maximale looptijd doorlopend krediet 15 jaar

Een doorlopend krediet (DK) wordt wat minder doorlopend dat het nu is. Tot op heden blijft een DK ongewijzigd tot een bepaalde leeftijd, om daarna te worden afgebouwd. Daar gaat verandering in komen: de maximale looptijd wordt 15 jaar. Hiermee willen de banken voorkomen dat mensen hun leven lang met een schuld zitten waar niet op wordt afgelost, omdat ze steeds opnieuw geld kunnen opnemen tot aan de kredietlimiet.

Tussentijdse controle op verantwoord lenen

Verder gaan de banken mensen met een doorlopend krediet tussentijds benaderen om na te gaan of het krediet nog past bij hun situatie. Dat gebeurt tot nu toe niet: aan een DK wordt geen aandacht besteed totdat er betalingsproblemen blijken te zijn. Op dat moment zijn de problemen vaak al in een vergevorderd stadium. Bij het doorlopend krediet kan men immers afgeloste bedragen steeds opnemen, waardoor een probleem met de financiën pas blijkt als de limiet volledig is gebruikt. Is dat een limiet die niet meer bij de huidige situatie past, bijvoorbeeld door een lager inkomen, dan kan het terugbetalen van het geleende bedrag flinke problemen gaan opleveren.

Locked up situaties voorkomen

Deze keuze heeft te maken met het voorkomen van 'locked up' situaties met een doorlopend krediet. Daar gaat het om klanten die ooit zo'n lening hebben afgesloten en nu in feite vastzitten bij hun bank. Misschien is het inmiddels veel interessanter om over te stappen naar een andere bank (omdat de rente niet meer aantrekkelijk is) of naar een andere kredietvorm (omdat men wil aflossen en niet meer opnemen, en de rente bij een persoonlijke lening inmiddels duidelijk lager is). Het komt echter voor dat dit - door die gewijzigde omstandigheden - niet mogelijk is, waardoor de klant gevangen is in zijn doorlopende krediet. Niet fijn voor de klant, ook niet wenselijk voor de bank, dus die situaties willen ze graag voor zijn.

Persoonlijke lening steeds populairder

Uit cijfers van de VFN blijkt dat de persoonlijke lening het aan het winnen is van het doorlopend krediet. Werd er in 2010 nog 266 miljoen euro aan persoonlijke leningen verstrekt tegen 1.719 miljoen (bijna twee miljard dus) aan doorlopende kredieten - die rollen zijn inmiddels omgedraaid. In 2017 was het voor 1.642 miljoen aan persoonlijke leningen tegen 678 miljoen aan doorlopende kredieten. Dat is niet gek: in deze periode met extreem lage rentes is een lening met een vaste rente aantrekkelijker dan een variabele rente, zeker als die variabele rente bij aanvang al hoger ligt dan de vaste (zie onderstaande grafiek). Ook wordt vanuit de overheid aangestuurd op het aflossen van kredieten in plaatsen van steeds opnieuw opnemen.

Historische leenrente in november 2018
Bron: Lening.nl

Meer cijfers over de historische leenrentes

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.