Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

5 top-tips om te besparen op je lening

Goedkoper geld lenen met slimme tips

Geld lenen kost geld - dat weten we allemaal. Ook als de rente 0% is moet een geldverstrekker erbij vermelden dat geld lenen geld kost, al is het alleen maar om mensen ervan bewust te maken dat een lening geen gewoonte moet zijn. Maar goed, als je dan toch een lening hebt of geld moet lenen, dan natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk. Lening.nl geeft je tips voor goedkoper lenen!

1. Goed leningen vergelijken

Er zijn nog genoeg mensen die gewoon naar hun bank stappen en daar een lening aanvragen. Niet slim: online is het vaak veel goedkoper te regelen. De rente bij de bank is vaak hoger dan wat er elders mogelijk is. Dat is niet gek: die bankkantoren en al dat personeel moeten ook ergens van bekostigd worden. Gelukkig is online leningen vergelijken niet moeilijk: hier op lening.nl helpen we je met een heldere en eerlijke vergelijking.

Direct leningen vergelijken

2. Niet lenen via webshop of postorderbedrijf

Wie een aankoop doet in grote webshop - de moderne versie van de vroegere postorderbedrijven - kan dat vaak gemakkelijk op afbetaling doen. Dat kost geen moeite en lijkt interessant door een laag maandbedrag. Kijk echter even verder en je ziet dat er een heel hoog rentepercentage in die maandlasten verwerkt zit. Reken maar eens uit wat je in totaal (het maandbedrag x het aantal maanden) voor je aankoop betaalt!

3. Zet de looptijd zo kort mogelijk

Ook bij een gewone persoonlijke lening is het slim om de looptijd zo kort mogelijk te stellen. Natuurlijk moet de bijbehorende maandlast wel te dragen zijn, maar hoe korter de looptijd, hoe minder je in totaal betaalt voor je lening. Een hoger maandbedrag betekent sneller aflossen en dus minder rente over het geheel.

4. Roodstaan op je betaalrekening voorkomen

Niet iedereen beseft het, maar roodstaan op je betaalrekening is ook geld lenen. Voor die vorm van lenen betaal je een forse rente aan je bank. Daarbij is er een verschil in rente tussen 'geoorloofd' en 'ongeoorloofd' rood staan. Je kunt rood staan binnen de limiet die je daarvoor afgesproken hebt met je bank - dat is dus geoorloofd. Sta je meer rood dan afgesproken, dan is het ongeoorloofd en betaal je een fors hoger rentepercentage.

5. Blijf vergelijken bij lopende lening

Als je dan een lening hebt afgesloten, goed vergeleken, laagste rente... ben je dan klaar? Op zich wel, je kunt die lening aanhouden totdat deze helemaal is afgelost. Het kan alleen prima zijn dat de rente in de loop van de tijd daalt, waardoor nieuwe leningen nog goedkoper worden. Dan kan het interessant zijn om je lopende lening over te sluiten naar een nieuwe.

Check op boetevrij aflossen

Check daarom bij het afsluiten van jouw lening of je die boetevrij kunt aflossen. Dat is sowieso fijn: als je een loterij wint of door iets anders opeens een groot bedrag tot je beschikking krijgt... dan is het eerste dat je wilt doen natuurlijk je lening aflossen. Zonder boete. Een bijkomend voordeel is dat je dan dus ook zonder boete kunt overstappen naar een andere geldverstrekker. Dan kun je meeprofiteren van de gedaalde rente!

Vergelijk de huidige rentes met de rente op jouw lening!

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.