Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Afname betalingsachterstanden in 2018

Groter aantal geregistreerde kredieten, minder achterstanden

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft een nieuwe Kredietbarometer gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er vorig jaar minder mensen waren met een betalingsachterstand op een geregistreerd krediet.

Meer kredieten geregistreerd bij BKR

Het BKR houdt allerlei gegevens bij die te maken hebben met de kredietverlening aan consumenten. Het BKR heeft bekendgemaakt dat het aantal mensen met een bij BKR geregistreerde krediet in 2018 opliep van 10,4 naar 10,8 miljoen. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt doordat sinds mei 2017 ook mobiele telefoonkredieten bij het BKR geregistreerd worden. Daarbij gaat het om telefoonabonnementen waarbij men een toestel gratis of tegen een kleine bijbetaling krijgt, terwijl de kosten daarvan verwerkt zijn in het tarief van het maandelijkse telefoonabonnement.

Aantal mensen met betalingsachterstand gedaald

Van de mensen met een geregistreerd krediet kampte in 2017 nog 6,6 procent (690.000 mensen) met een betalingsachterstand. In 2018 was dit gedaald naar 6,2 procent (670.000 mensen).

Betalingsachterstanden in de loop der jaren
Bron: BKR

Lichte stijging in het laatste kwartaal

Opvallend is wel dat het aantal nieuwe achterstanden in het laatste kwartaal van 2018 juist wat steeg. Peter van den Bosch, bestuurder van Stichting BKR, zegt hierover: "Het is te vroeg om hier definitieve conclusies aan te verbinden. De komende maanden zal blijken of deze trendbreuk zich doorzet en waar die aan te wijten is."

Meer cijfers van het BKR

Op Lening.nl tonen we de historische ontwikkeling van de meest interessante cijfers van het BKR. Op dit moment zijn nog maar weinig cijfers over 2018 bekendgemaakt. Zodra alle cijfers over 2018 bekend zijn (naar verwachting medio april 2019) zullen we deze zo spoedig mogelijk publiceren.

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.