Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

BKR jaarverslag: goed nieuws en zorgen

Minder achterstanden, zorgen over studieschulden

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft haar jaarverslag over 2018 gepubliceerd. Zoals al eerder aangegeven waren er vorig jaar minder mensen met betalingsachterstanden - zowel in aantal als in percentage. Toch zijn er ook zorgen, vooral over studieschulden en koop op afbetaling.

Meer kredieten

Het totaal aantal kredieten dat is verstrekt in Nederland is vorig jaar gestegen. Er waren eind 2018 bijna 11 miljoen mensen met één of meer in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) geregistreerde kredieten. Dat waren er ruim 350.000 meer dan in 2017.

Minder betalingsachterstanden

Van al die mensen waren er eind vorig jaar 670.000 met een betalingsachterstand - 20.000 minder dan de 690.000 eind 2017. In percentage van het totaal aantal geregistreerde personen kwam dat neer op een afname van 6,6% naar 6,2%. Relatief was het percentage mensen met een betalingsachterstand het grootst in de leeftijd 31-40 jaar. Ook bij hypotheken was een daling van de achterstanden te zien: van 88.000 naar 77.000.

BKR: aantal geregistreerde personen met betalingsachterstanden
Bron: bkr.nl

Zorgen over studieschulden

In het jaarverslag uit het BKR wel haar zorgen over het gebrek aan registratie van studieschulden. Die staan niet in het CKI, waardoor kredietverstrekkers afhankelijk zijn van de eerlijkheid van aanvragers om te weten of er een studieschuld loopt. Dit maakt vanzelfsprekend verschil in het maximale bedrag dat men mag lenen. En ook bij het berekenen van de maximale hypotheek moet de studieschuld meegenomen worden in de berekening. Verzwijging van studieschulden kan leiden tot ongewenste overkreditering, dus roept BKR de overheid op om het opnemen van deze schulden in het CKI mogelijk te maken.

Koop op afbetaling kwetsbaar

Verder merkt BKR op dat de groep mensen die een goederenkrediet heeft lopen - dat is koop op afbetaling - kwetsbaar is. Bij maar liefst 34% van deze kredieten stond in mei 2017 een betalingsachterstand geregistreerd. BKR heeft onderzoek gedaan naar die groep en een aantal kenmerken geformuleerd die het bezit van goederenkrediet voorspellen.

Bezoek de website van het BKR
Meer actuele en historische cijfers van het BKR

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.