Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Huishoudens lossen leningen af

De rente daalt - maar niet de leenrente

Huishoudens zijn in het eerste kwartaal van 2019 verstandig omgegaan met hun geld. De spaartegoeden zijn - ondanks de enorm lage spaarrentes - toegenomen en daarnaast is er afgelost op consumptieve leningen. Dit blijkt uit cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt.

Lagere schulden

De cijfers van het CBS laten zien dat de schulden van huishoudens in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2016 afgenomen zijn. Het gaat dan specifiek om consumptieve kredieten en andere langlopende leningen.

Cijfers CBS over financien huishoudens eerste kwartaal 2019
Bron: CBS

Als we kijken naar hypotheken, dan blijkt dat het bedrag aan woninghypotheken in het afgelopen kwartaal nog wel toegenomen is. Maar wel minder snel dan in de afgelopen kwartalen.

Lagere rente, hogere leenrente

De laatste tijd dalen de rentes flink. In onderstaande grafiek tonen we de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente (10 jaar staatslening), de spaarrente (hoogste rente spaarrekeningen zonder voorwaarden) en de hypotheekrente (laagste rente 10 jaar annuiteiten met Nationale Hypotheek Garantie) in het laatste jaar.

Historische kapitaalmarktrente, spaarrente en hypotheekrente in 2019
Bron: ActueleRentestanden.nl

Duidelijk is dat alle rentes - vooral de laatste maanden - een daling laten zien. Helaas geldt dat niet voor de leenrentes. In onderstaande grafiek ziet u de laagste leenrentes in de laatste 10 jaar (laagste rente doorlopend krediet en persoonlijke lening). Hierbij valt op dat de rente van de persoonlijke lening in het laatste jaar gelijk gebleven is en dat de rente van het doorlopend krediet zelfs gestegen is.

Laagste leenrente in de afgelopen jaren
Bron: Lening.nl

Als we nog wat verder kijken naar de ontwikkeling van de leenrentes dan zien we dat de meeste kredietverstrekkers de laatste tijd bezig zijn om de rentes te verhogen. Dus helemaal tegen de algemene rentetrend in. Het is de vraag of mensen die een lening willen aanvragen in de komende tijd ook gaan profiteren van de algemene rentedaling die we de laatste periode gezien hebben.

Veel leningen kunnen goedkoper

Dat wil niet overigens zeggen dat het niet interessant is om te kijken of u kunt besparen op uw lening. Het overgrote deel van de leningen loopt namelijk nog tegen rentes die een stuk hoger liggen dan de minimale rente die momenteel mogelijk is in de markt. Wij adviseren daarom om uw eigen lening(en) er eens bij te pakken en te kijken welke rentes momenteel mogelijk zijn. Wie weet kunt u een leuke besparing realiseren!

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.