Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Nieuw: zakelijk lenen via Fundr

De Rabobank introduceert met Fundr een inovatieve zakelijke kredietverstrekker

Rabobank heeft onlangs een nieuwe digitale kredietverstrekker voor de zakelijke markt geintroduceerd: Fundr. Het initiatief is met name gericht op MKB'ers die op zoek zijn naar een lening en die niet zitten te wachten op een langdurig aanvraagproces. Door slim gebruik te maken van zowel nieuwe technologische ontwikkelingen als de nieuwe mogelijkheden op datagebied (bijv. PSD2) probeert Fundr de klant sneller en soepeler door een kredietaanvraag te loodsen. Wij hebben de lening van Fundr opgenomen in onze zakelijke vergelijking.

Grootbanken gaan concurrentie aan met fintechs

De laatste jaren zijn er heel veel zakelijke kredietverstrekkers bijgekomen die erop gericht zijn om MKB'ers te voorzien van een lening. Veel partijen richten zich hierbij op kortlopende leningen waarvan de aanvraagprocedure heel snel verloopt. Soms kan de leningaanvraag al binnen 24 uur afgerond zijn. Bovendien geldt vaak dat de eisen om voor een lening in aanmerking te komen soepeler zijn dan de eisen bij een standaard kredietaanvraag bij een bank. De rente en kosten op deze leningen zijn vaak (veel) hoger dan bij gewone zakelijke leningen, maar dat weerhoudt veel bedrijven niet om een lening aan te vragen. Op Lening.nl kun je een groot aantal van deze partijen vergelijken.

De Rabobank is niet de enige grootbank die de concurrentie aangaat met deze nieuwe fintechs: de ABN Amro is al bijna 2 jaar actief in deze markt met New10. In een artikel in het financieel dagblad staat dat New10 in die eerste 2 jaar ruim duizend leningen heeft verstrekt. Het gemiddelde leenbedrag dat aangevraagd wordt bedraagt 100.000 euro. Maar er wordt ook regelmatig een bedrag van een miljoen uitgeleend.

Persoonlijk contact blijft belangrijk

Het aanvraagproces van Fundr is grotendeels geautomatiseerd. Na toestemming van de aanvrager haalt Fundr transactiegegevens van de huisbank van de aanvrager op. Deze gegevens worden aangevuld met bedrijfgegevens uit de database van de Kamer van Koophandel. Met deze gegevens - vaak aangevuld met nog wat persoonlijke gegevens die de aanvrager zelf moet aanleveren - kan de bank beoordelen welk leenbedrag haalbaar is en tegen welke rente de bank een lening wil verstrekken. Deze rente is niet voor iedereen gelijk. Sterker nog: Fundr hanteert een range van tussen de 1% en 14% per jaar, afhankelijk van (het risicoprofiel van) de aanvraag. Bovenop deze vaste rente wordt nog een eenmalige fee in rekening gebracht van 350 euro voor bedragen tot 100.000 euro en 950 euro voor hogere leenbedragen.

Voordat de lening werkelijk verstrekt wordt, wordt er dan altijd nog een telefonische afspraak (videogesprek) ingepland. In dit gesprek wordt het aanbod nog even goed doorgesproken. Marcel Gerritsen, directeur Rabobank Bedrijven, zegt in het FD over deze stap: "Zakelijke financiering is niet het kopen van een halfje bruin. Onze klanten hebben aangegeven een 100% digitaal proces niet prettig te vinden."

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.