Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Gaan de leenrentes eindelijk omlaag?

Hypotheekrentes en spaarrentes dalen snel. En de leenrente dan?

Vrijwel alle rentes zijn al een hele tijd aan een daling bezig en vooral de laatste weken gaat het op verschillende markten ineens hard. Mede dankzij het beleid van de Europese Centrale Bank bevinden de spaarrentes zich momenteel net boven de 0 procent en kun je op dit moment de hypotheekrente voor 30 jaar vastzetten tegen slechts 2 procent rente.

Er is 1 markt die tot nu toe nauwelijks meedoet aan de rentedaling: de leenmarkt. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen.

2 populaire leenvormen

In Nederland zijn 2 leenvormen heel populair: het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. De laatste jaren verliest het doorlopend krediet steeds meer terrein en kiezen steeds meer mensen voor een persoonlijke lening.

Een groot verschil tussen beide leenvormen is dat de rente bij de persoonlijke lening vast staat (vaste rente) en dat de rente bij een doorlopend krediet op ieder moment aangepast kan worden (variabele rente). Om te kijken hoe de ontwikkeling van de leenrentes zich verhoudt tot andere rentes, hebben wij in onderstaande grafieken een aantal cijfers tegenover elkaar gezet.

Variabele rente

In de eerste grafiek hebben wij de volgende rentes tegenover elkaar gezet:

  • de laagste rente op het doorlopend krediet
  • de hoogste spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening
  • de 1 maands Euribor rente
Vergelijken historie doorlopend krediet, spaarrente en Euribor
Bron: HomeFinance.nl

Je zou alle 3 de rentes kunnen beschouwen als variabele rentes. Wat gelijk opvalt is dat de Euribor rente en de spaarrente al een jaar of 8 aan een daling bezig zijn. Beide rentes kennen een redelijk vergelijkbaar verloop. De rente op het doorlopend krediet is in dezelfde periode nauwelijks gedaald. Het verschil tussen de variabele spaarrente en de variabele leenrente is enorm opgelopen.

Vaste rente

In de tweede grafiek kijken we naar de ontwikkeling van de vaste rente. Hiertoe hebben wij de volgende rentes tegenover elkaar gezet:

  • de laagste rente voor een persoonlijke lening met een looptijd van 5 jaar
  • de laagste rente voor een annuiteitenhypotheek met NHG met een looptijd van 5 jaar
  • de kapitaalmarktrente (NL staatslening met een looptijd van 10 jaar)
Vergelijken historie persoonlijke lening, hypotheekrente en kapitaalmarktrente
Bron: HomeFinance.nl

Als we dit plaatje bekijken, zien we dat de 3 lijnen begin 2011 redelijk dicht bij elkaar lagen. Alle 3 de rentes hebben sindsdien een daling doorgemaakt. Maar ook bij de vaste rente zien we dat de leenrente veel minder gedaald is dan je op basis van de andere rentes zou mogen verwachten.

Leenrente eindelijk omlaag?

We krijgen vaak de vraag of en zo ja, wanneer de leenrentes eindelijk gaan dalen. Nou, het lijkt erop dat de kredietverstrekkers eindelijk wat in beweging komen... De afgelopen weken zagen we al een aantal kleine dalingen en per vandaag heeft BNP Paribas voor een aantal aangeboden persoonlijke leningen de minimale rentes verlaagd voor verschillende leenbedragen. Dankzij deze renteverlaging biedt BNP voor leenbedragen rond de 10.000 euro nu de laagste rente aan.

Daarnaast is bekendgemaakt dat op 8 oktober zowel Interbank als Findio een renteverlaging zullen doorvoeren. Beide kredietverstrekkers zullen na deze renteverlagingen bij diverse leenbedragen in de top 3 verschijnen.

Betekent dit dat we in de komende tijd ineens een enorme inhaalslag zullen krijgen als we kijken naar de rente op leningen? Nee... tenzij er een nieuwe kredietverstrekker verschijnt met scherpe rentes, achten wij die kans niet groot. Wij verwachten dat de rentes op de leenmarkt in de komende maanden wat verder zullen dalen. Maar wel met kleine stapjes.

Direct leningen vergelijken

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.