Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

ABN AMRO stopt met doorlopend krediet

Steeds meer kredietverstrekkers stoppen met flexibele kredieten

ABN AMRO is de eerste grootbank die stopt met het aanbieden van het doorlopend krediet (DK). Hiermee volgt de bank kleinere kredietverstrekkers als Interbank en Findio die deze stap enige tijd geleden al zetten.

Direct leningen vergelijken

DK steeds minder populair

Het DK wordt steeds minder populair. In onderstaande tabel (cijfers van het BKR) ziet u welke bedragen jaarlijks aan consumenten zijn uitgeleend in de vorm van aflopende kredieten (met name de persoonlijke lening, PL) en doorlopende kredieten. Duidelijk is dat het doorlopend krediet in het verleden veel populairder was dan het aflopende krediet terwijl dat tegenwoordig andersom is.

Totaal uitstaand saldo doorlopend krediet en persoonlijke lening
Bron: BKR

De opkomst van de PL heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat de regels rond het DK de laatste tijd aangescherpt zijn. Mensen die geld lenen, worden steeds meer gestimuleerd om hun schulden tussentijds af te lossen.

Daarnaast zien we dat de rente op het DK tegenwoordig hoger is dan op rente op persoonlijke leningen. Dit maakt de PL vaak aantrekkelijker dan het DK. Zoals u kunt zien in onderstaande grafiek was dit voorheen juist omgekeerd.

Historische rente doorlopend krediet en persoonlijke lening
Bron: Lening.nl

Aanvragen nog 2 weken mogelijk

Ook de ABN AMRO ziet dat de vraag naar het DK sterk afgenomen is. Daarnaast ziet de bank een toenemende behoefte bij klanten om af te lossen op leningen. Dit zijn volgens een woordvoerder van de bank de belangrijkste redenen om te stoppen met deze leenvorm.

Tot 10 december is het aanvragen van het ABN AMRO flexibel krediet nog mogelijk. Daarna kan bij de ABN alleen nog gekozen worden voor een PL.

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.