Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Maximale lening in 2020 omlaag

Dankzij nieuwe normen en een aangepaste berekening kun je vanaf nu minder lenen

Per 1 januari 2020 zijn door de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) nieuwe leennormen voor 2020 bekendgemaakt. De VFN leennormen gelden als basis voor de maximale lening berekening die veel partijen op de kredietmarkt hanteren. De berekening op deze website is ook gebasseerd op deze normen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om de berekening van de maximale lening en niet de maximale hypotheek.

De normbedragen wijzigen regelmatig, maar deze keer is ook de berekening zelf aangepast. Deze aanpassingen zijn een gevolg van maatregelen die toezichthouder AFM genomen heeft om de partijen op de leenmarkt te dwingen om meer te doen om overkreditering te voorkomen. Het gevolg van de aanpassingen is dan ook dat er in 2020 minder geleend kan worden dan in 2019.

Bereken de maximale lening met de 2020 normen

Aanpassing berekening

De berekening zelf is dus aangepast. We gaan hier niet uitgebreid in op de berekening zelf (een toelichting op de berekening vind je hier), maar de belangrijkste aanpassing is dat er een opslag is toegevoegd bij de berekening van de leennorm.

Leennorm = (basisnorm) + (15%*(netto inkomen -/- norm woonlast -/- basisnorm)) + opslag

De hoogte van deze opslag is afhankelijk van het huishoudtype van de aanvrager van de lening. Voor de vier verschillende huishoudtypes gelden op dit moment de volgende opslagen:

  • Alleenstaand: € 40
  • Alleenstaand met kinderen: € 226
  • Samenwonend / gehuwd: € 119
  • Samenwonend / gehuwd met kinderen: € 244

Door het toevoegen van deze extra opslag is het budget dat iemand die een lening wil aanvragen mag gebruiken om aan een lening uit te geven lager geworden. Dat leidt automatisch tot een lager maximaal leenbedrag. Vooral bij mensen met kinderen kan het bedrag dat in 2020 geleend kan worden behoorlijk lager uitvallen dan in 2019.

Aanpassing leennormen

Naast de aanpassing van de berekening, zijn ook de leennormen aangepast. Dat gebeurt regelmatig. Ook deze aanpassingen hebben tot gevolg dat de maximale lening in 2020 gemiddeld wat lager uitvalt.

Voor de volledigheid zie je hieronder een overzicht van de oude normen (geldig vanaf juni 2018). De meest recente normen vind je hier.

VFN leennormen van juni 2018
Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.