Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Overzicht lenen in het afgelopen decennium

Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen op de leenmarkt in de afgelopen 10 jaar?

Op de leenmarkt gebeurt in vergelijking met de spaarmarkt en de hypotheekmarkt niet zo veel. De leenrentes wijzigen een stuk minder vaak dan de spaarrentes en hypotheekrentes en ook als je kijkt naar het introduceren van nieuwe producten en het toetreden van nieuwe aanbieders op de markt, dan is de leenmarkt een redelijk saaie markt. Maar als je op een rij zet wat er in het vorige decennium allemaal gebeurd is, dan blijkt dat de leenmarkt er nu toch totaal anders uitziet dan 10 jaar geleden. En dat is precies wat op HomeFinance.nl is gedaan: terugblikken op de leenmarkt in de jaren '10.

Belangrijkste ontwikkelingen

De belangrijkste ontwikkelingen die in het artikel genoemd worden zijn:

  • de leenrentes zijn gedaald, maar een stuk minder dan andere rentes.
  • aan het begin van het decennium was het doorlopend krediet met afstand de populairste kredietvorm. De laatste jaren worden veel vaker gekozen voor de persoonlijke lening. Het doorlopend krediet verdwijnt langzaam maar zeker zelfs van de markt.
  • het totale saldo aan uitstaande kredieten neemt nog steeds toe. Ondanks het feit dat steeds vaker gekozen wordt voor kredietvormen waarbij maandelijks afgelost wordt.
  • er zijn allerlei regels geintroduceerd om misstanden en overkreditering tegen te gaan.
  • de markt van zakelijk lenen is enorm in beweging. Steeds meer fintech bedrijven richten zich op - met name de kortlopende - zakelijke financieringen. De voorwaarden van deze leningen zijn trouwens niet altijd even gunstig.

De verwachting is dat bovenbeschreven ontwikkelingen de komende tijd door zullen zetten. De leenrentes kunnen nog wel wat omlaag (alhoewel dat waarschijnlijk wel moet komen van eventuele nieuwe aanbieders) en de toezichthouders zullen nog scherper in de gaten houden of kredietverstrekkers het klantbelang wel centraal stellen. De verwachting is dat er ook bij zakelijk lenen wat meer toezicht zal komen.

Wilt u op de hoogte blijven van wat er gebeurt op de leenmarkt, houdt dan het nieuws op Lening.nl in de gaten of meldt u aan bij onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.