Let op! Geld lenen kost geld
Nieuwsbericht van:

Kredieten speerpunt AFM in 2020

Toezichthouder AFM noemt kredieten als één van de prioriteiten voor 2020

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt jaarlijks waar ze in dat jaar extra aandacht aan zullen besteden. Ook voor 2020 heeft de AFM een jaaragenda gepubliceerd. Voor 2020 richt de AFM zich - als we kijken naar de financiële dienstverlening - vooral op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. Hierbij wordt de kredietmarkt specifiek genoemd.

Quote:

"Een belangrijk doel van de AFM is de bescherming van consumenten, in het bijzonder in kwetsbare situaties. De AFM wil met haar toezicht een duurzame bijdrage leveren aan de kwaliteit van financiële producten en diensten met langetermijneffecten. Bijvoorbeeld een consumptief krediet op korte termijn, dat een schadelijk effect heeft op het financieel welzijn van de consument op de lange termijn."

AFM actiteiten voor de leenmarkt

In de AFM Agenda 2020 worden 2 concrete activiteiten aangegeven die betrekking hebben op de kredietmarkt:

  • stimulering van verantwoorde verlening van consumptief krediet door toezichtonderzoeken.
  • data-onderzoek naar de grootste risico's in de consumptief kredietmarkt. Hiertoe wordt een structurele data-uitvraag bij de grootste kredietverstrekkers in de markt opgezet.

Duidelijk is dus dat de AFM ook dit jaar scherp zal kijken of kredietverstrekkers altijd in het belang van de klant handelen bij het verstrekken én beheren van kredieten. De verwachting is dat de verschuiving van de leenvorm doorlopend krediet naar persoonlijke lening door zal zetten. Daarnaast is de kans groot dat het maximale leenbedrag gemiddeld genomen lager uit zal vallen. Op dit gebied is met de wijziging van de normen en leenberekening begin dit jaar door de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) al een flinke stap gezet.

Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.