geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Maximale leenrente omlaag naar 10 procent

Minister Hoekstra verlaagt tijdelijk het maximale leentarief

Op dit moment geldt in Nederland een maximale leenrente van 14 procent. Minister Hoekstra (Financiën) komt met een voorlopig tijdelijke maatregel – vanaf 1 augustus tot in ieder geval het einde van het jaar – waarbij deze maximale leenrente verlaagd wordt naar 10 procent.

De maatregel geldt voor alle leenvormen, dus ook voor kopen op afbetaling bij webwinkels en gespreid betalen op een creditcard. De achterliggende gedachte is dat mensen die door de coronacrisis worden geraakt tegen iets minder zware lasten geld kunnen lenen.

Direct leningen vergelijken op rente

Tijdelijk kan definitief worden

De maatregel gaat waarschijnlijk per 1 augustus in en loopt voorlopig tot het eind van het jaar. Er wordt gekeken of het wenselijk en verstandig is om het maximale tarief structureel te verlagen. Het ministerie wil consumenten beschermen tegen te hoge lasten maar aan de andere kant lenen ook weer niet te aantrekkelijk maken.

Alleen voor nieuwe leningen

Voor zover bekend, geldt de verlaging alleen voor nieuwe leningen. De rente van bestaande leningen hoeft niet omlaag.

 Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot

Na haar studie aan de Academie voor Bank & Financiën werd Anneke (1970) financieel adviseur. Sinds 2007 schrijft ze veel over geldzaken, o.a. hier op Lening.nl.

Bereken en vergelijk

Gerelateerde lening berichten aan...

Maximale leenrente omlaag naar 10 procent

Duurste leningen weer duurder

De maximale kredietvergoeding is per 1 januari 2023 hoger geworden: van 10% naar 12%. De duurste leningen mogen dus nog wat duurder worden.

Kosten voor lening verboden!

Zoek je een lening? Goed om te weten: het is verboden om voor het afsluiten van een lening kosten in rekening te brengen. Lees er alles over!

Lenen om te beleggen

Beleggen met geleend geld: je kunt er grote winst mee maken – maar met een flink risico. Weet wat je doet als je wilt lenen om te beleggen!