geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

DNB-president waarschuwt: rente kan stijgen

Zijn de extreem hoge schulden nog betaalbaar als de rente stijgt?

De rentes zijn de laatste jaren enorm gedaald en bevinden zich momenteel op of rond het laagste niveau ooit. Dat is goed nieuws voor consumenten, bedrijven en overheden die geld nodig hebben. Door de lage rente kunnen verhoudingsgewijs hoge schulden toch draagbaar zijn. Maar wat gebeurt er als die rente gaat stijgen? President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor dit risico en adviseert kredietnemers om er rekening mee te houden dat de rente niet altijd laag blijft.

Overzicht Financiële Stabiliteit

De DNB-president lichtte vandaag in de Tweede Kamer de rapportage Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) toe. In deze rapportage waarschuwt DNB voor diverse risico’s op de financiële markten.

Huizenmarkt

DNB maakt zich zorgen over de huizenmarkt. Volgens de centrale bank vormen de fors stijgende huizenprijzen – en het daarmee samenhangende risicovolle leengedrag – een systeemrisico. Banken moeten hierop inspelen door hun weerbaarheid te vergroten.

Beurskoersen

Ook over de flink gestegen koersen van aandelen en obligaties maakt DNB zich zorgen. Beleggers zijn door de lage rente geneigd meer risico te nemen. De koersen kunnen daardoor – zo meldt de centrale bank – uit de pas lopen met de fundamentele waarde.

Hoge schulden

Een ander risico waar DNB voor waarschuwt is de houdbaarheid van de huidige hoge schulden. Knot verwoordt het in de pers als volgt: “Zolang de rente laag blijft, zullen die schulden ook houdbaar blijven. Maar er is natuurlijk geen garantie dat het huidige rentebeeld tot het einde der dagen zal voortduren.”

Gaat de rente dan omhoog?

We hebben al zo lang te maken met lage rentes, dat het gevoel kan onstaan dat de rentes eeuwig laag blijven. De bankpresident wijst erop dat je hier niet zo maar vanuit moet gaan en dat de factoren die de rente laag houden in de toekomst kunnen veranderen. Knot noemt onder andere de inflatie die bij een oplevende economie weer kan stijgen. Daarnaast wordt de rente gedrukt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Wat Knot betreft moet er binnenkort een einde komen aan de monetaire noodsteun door de ECB.

De rente zou dus in de toekomst zo maar weer omhoog kunnen. Het advies van Knot: houd hier rekening mee zodat je niet in de problemen komt.

 Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot

Na haar studie aan de Academie voor Bank & Financiën werd Anneke (1970) financieel adviseur. Sinds 2007 schrijft ze veel over geldzaken, o.a. hier op Lening.nl.

Bereken en vergelijk

Gerelateerde lening berichten aan...

DNB-president waarschuwt: rente kan stijgen

Duurste leningen weer duurder

De maximale kredietvergoeding is per 1 januari 2023 hoger geworden: van 10% naar 12%. De duurste leningen mogen dus nog wat duurder worden.

Kosten voor lening verboden!

Zoek je een lening? Goed om te weten: het is verboden om voor het afsluiten van een lening kosten in rekening te brengen. Lees er alles over!

Lenen om te beleggen

Beleggen met geleend geld: je kunt er grote winst mee maken – maar met een flink risico. Weet wat je doet als je wilt lenen om te beleggen!