geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Maximale hypotheek lager bij private lease

Nieuwe regels zorgen voor veel minder leencapaciteit bij een lopend leasecontract

Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van private lease als ze op zoek gaan naar een nieuwe auto. Private lease is vooral populair vanwege het gemak en de zekerheid van de vaste maandelijkse kosten. Maar ook financieel is private lease vaak een aantrekkelijke optie. Dit komt vooral omdat leasemaatschappijen vaak goede deals hebben wat betreft de aanschafwaarde van de auto en de door te berekenen vaste kosten.

Nadelen private lease

Toch kent private lease ook nadelen. Een belangrijk nadeel is dat een private lease contract tegenwoordig geregistreerd wordt bij het BKR. Dat houdt automatisch in dat banken en andere geldverstrekkers jouw private lease contract zullen tegenkomen als je een lening of een hypotheek af wilt sluiten en je BKR gecheckt wordt.

Bij de berekening van de maximale lening of de maximale hypotheek wordt rekening gehouden met de leasekosten. Vooral bij het berekenen van de maximale hypotheek kan een lopend leasecontract een behoorlijke impact hebben.

Nieuwe regels vanaf 1 april 2022

En de impact van private lease op de maximale hypotheek berekening wordt vanaf 1 april 2022 groter. Tot die datum wordt 65% van de totale maandlasten van het private lease contract meegenomen als een “lopende schuld” in de berekening. Vanaf 1 april is dat 100%. Vooral bij duurdere auto’s, scheelt dat enorm. Het kan zo maar zijn dat het private lease contract ervoor zorgt dat de maximale hypotheek meer dan 100.000 euro lager uitkomt.

Dus zeker als je van plan bent om binnen afzienbare tijd een hypotheek of lening af te sluiten, is het verstandig om extra goed na te denken voor je een leasecontract aangaat.

 Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot

Na haar studie aan de Academie voor Bank & Financiën werd Anneke (1970) financieel adviseur. Sinds 2007 schrijft ze veel over geldzaken, o.a. hier op Lening.nl.

Bereken en vergelijk

Gerelateerde lening berichten aan...

Maximale hypotheek lager bij private lease

Duurste leningen weer duurder

De maximale kredietvergoeding is per 1 januari 2023 hoger geworden: van 10% naar 12%. De duurste leningen mogen dus nog wat duurder worden.

Kosten voor lening verboden!

Zoek je een lening? Goed om te weten: het is verboden om voor het afsluiten van een lening kosten in rekening te brengen. Lees er alles over!

Lenen om te beleggen

Beleggen met geleend geld: je kunt er grote winst mee maken – maar met een flink risico. Weet wat je doet als je wilt lenen om te beleggen!