Let op! Geld lenen kost geld

Marktmonitor - consumptieve leningen

Handige cijfers rond het lenen van geld

Bij consumptieve leningen draait alles om cijfers: rentetarieven, leennormen, aantallen en bedragen. Wij hebben een handig overzicht gemaakt van allerlei actuele en historische cijfers rondom lenen en leenrentes. Zo kun je niet alleen zien hoe de leenmarkt er nu uitziet, maar ook hoe dat in het verleden was.

Direct leningen vergelijken

Overzicht leencijfers

De belangrijkste leencijfers zie je hieronder op een rij: de ontwikkeling van de rente in de loop der jaren, de meest recente gegevens van het Bureau Krediet Registratie (BKR) en de actuele normen voor het bepalen van de maximale lening. Meer details en uitgebreide gegevens vind je op de specifieke tabbladen over Rente, Cijfers BKR en Leennormen.

Renteonwikkeling

De rente voor geld lenen wordt mede bepaald door de kapitaalmarktrente. De ontwikkeling loopt echter niet altijd synchroon: op de kapitaalmarkt zijn dagelijks renteschommelingen, terwijl de rente voor leningen lang niet zo frequent wordt aangepast. In deze grafiek kun je zien hoe de verhouding tussen de laagste leenrente (persoonlijke lening) en de kapitaalmarktrente er in de afgelopen jaren uitzag.

Laagste rente persoonlijke lening t.o.v. kapitaalmarktrente

toelichting | Bron: Lening.nl

Meer over leenrente nu en in het verleden

Cijfers BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is dé plek waar bijgehouden wordt hoeveel kredieten er in Nederland lopen en verstrekt zijn. Ook het totaalbedrag aan uitstaande leningen brengen we hier in beeld. Bij 'meer cijfers van BKR' vind je de ontwikkeling hiervan in de loop der jaren.

Aantal personen en kredieten(x 1.000)

2018
Totaal geregistreerde personen10.987
Lopende kredieten14.965
Beeindigde kredieten5.659
Totaal aantal kredieten20.624
Bron: Bureau Krediet Registratie (BKR)

Saldo uitstaand krediet (x 1.000.000 euro)

2018
Totaal aflopende kredieten26.785
Totaal doorlopende kredieten25.260
Bron: Bureau Krediet Registratie (BKR)

Meer cijfers van het BKR

Leennormen

Veel mensen maken gebruik van onze berekening van de maximale lening. Hierbij gebruiken we de leennormen die de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) publiceert. De cijfers die ten grondslag liggen aan de berekening van wat je maximaal mag lenen vind je bij de Leennormen.

Cijfers achter de maximale lening

Lening.nl maakt gebruik van cookies.