geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Auto kopen: betalen met lening of spaargeld?

Een auto kopen – dat is een uitgave die je niet elke dag doet. Afhankelijk van het soort auto en de leeftijd kan het bedrag dat je daarvoor nodig hebt aanzienlijk zijn. Waar ga je dat van beetalen?

Eigen geld of geleend geld

In de basis heb je twee mogelijkheden:

  • betalen met eigen geld (spaargeld opnemen)
  • betalen met geleend geld (lening afsluiten)

Leasen is ook lenen

Misschien denk je nu: ik kan toch ook leasen? Klopt, maar private lease is in feite ook niets anders dan betalen met geleend geld. Je sluit er geen persoonlijke lening voor af bij een bank, maar je moet wel degelijk elke maand een stuk van het uitgegeven bedrag aflossen.

Geen spaarsaldo?

Betalen met eigen geld, dat lukt natuurlijk alleen als je dat geld ook hebt. Is jouw spaarrekening niet zo goed gevuld, dan vervalt die mogelijkheid en zit er niets anders op dan een lening af te sluiten om een auto te kopen.

Wel genoeg op je spaarrekening

Heb je op zich wel een spaarsaldo waarmee je een auto kunt kopen, dan is de volgende vraag: is dat een verstandig plan? Het ligt er helemaal aan hoe jouw financiële situatie er in z’n geheel uitziet. Houd je nog een ruim bedrag aan spaargeld over na het betalen van de auto – dan is het inzetten van jouw spaargeld de goedkoopste manier om een auto te financieren.

Niet al je spaargeld in een auto stoppen

Ik zou niet aanraden om ál je spaargeld in een auto te stoppen. Het is belangrijk om altijd een buffer te hebben, een spaarsaldo waarmee je onverwachte situaties kunt opvangen. Zodat je geen geld hoeft te gaan lenen als je wasmachine kapot gaat.

Geld lenen voor een auto

Een auto kopen met geleend geld kan dus op verschillende manieren. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten bij een bank. Vaak biedt de dealer ook de mogelijkheid om geld te lenen. En dan heb je nog de optie om een auto te leasen. Het zijn allemaal vormen van geld lenen.

Wat is de beste vorm van lenen?

Welke vorm van geld lenen voor jou de beste keuze is… dat moet je natuurlijk zelf bepalen. Zet de verschillende mogelijkheden goed naast elkaar om geen verkeerde beslissing te nemen. Daarbij moet je dan kijken naar:

  • de rente die je betaalt
  • de vraag wie eigenaar wordt van de auto
  • de looptijd van de afspraken
  • de vraag of je een restbedrag moet betalen aan het eind
  • de voorwaarden van de overeenkomst

Kom je er niet goed uit? Onze kredietadviseurs helpen je graag met een eerlijke vergelijking, zodat jij de beste financiering voor jouw auto kiest!

 Anneke Ranzato-Versloot
Anneke Ranzato-Versloot

Na haar studie aan de Academie voor Bank & Financiën werd Anneke (1970) financieel adviseur. Sinds 2007 schrijft ze veel over geldzaken, o.a. hier op Lening.nl.

Bereken en vergelijk

auto lening aanvragen
Gerelateerde lening berichten aan...

Auto kopen: met lening of spaargeld?

Lening aflossen of sparen?

Je hebt een lening lopen en krijgt opeens geld tot je beschikking. Wat kun je beter doen: extra aflossen of het geld op je spaarrekening zetten?

Duurste leningen weer duurder

De maximale kredietvergoeding is per 1 januari 2023 hoger geworden: van 10% naar 12%. De duurste leningen mogen dus nog wat duurder worden.

Kosten voor lening verboden!

Zoek je een lening? Goed om te weten: het is verboden om voor het afsluiten van een lening kosten in rekening te brengen. Lees er alles over!

Lenen om te beleggen

Beleggen met geleend geld: je kunt er grote winst mee maken – maar met een flink risico. Weet wat je doet als je wilt lenen om te beleggen!