Geld lenen kost geld

Besparen op je lening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Besparen op je lening

Lagere maandlast geeft ruimte in je budget

Het zijn best heftige tijden voor veel mensen, en het zou goed kunnen dat het ergste nog moet komen. Alles wordt duurder. Heel wat huishoudens komen in de knel met hun geld: het is steeds lastiger om uit te komen met je inkomen. In die situatie is elke manier om te besparen een goed idee.

Hoe kun je besparen op een lening?

Als je nadenkt over besparen op je lening is de eerste vraag: waar wil je precies op besparen? Daar kun je op verschillende manieren naar kijken:

  • Een lagere maandlast voor een bestaande lening
  • Een lening waarbij je over de hele looptijd gezien minder betaalt
  • Lagere rente betalen over openstaande bedragen

Lagere rente betalen

Laten we met de rente beginnen. Sommige openstaande bedragen voelen niet als een lening. Neem nou rood staan op je betaalrekening. Of gespreid betalen van je creditcard saldo. Of in termijnen betalen van een aankoop in een webshop.

Geld lenen = terugbetalen met rente

Dat zien veel mensen niet als lening, terwijl het toch echt geld lenen is: je hebt geld uitgegeven dat je niet had. De ‘voorschieter’ rekent daarover rente, en meestal geen lage rente ook. De maximale rente is daarbij heel gebruikelijk, die staat gelukkig op ‘maar’ 10% tegenwoordig.

Openstaande schulden aflossen vanuit nieuwe lening

Besparen op dit soort kredieten doe je door ze af te lossen vanuit een lening met een lagere rente. Het gekke is dat je daarbij dan misschien niet het gevoel hebt dat je bespaart. Zeker niet als het gaat om een lening waarmee je een roodstand oplost. Dat rood staan, daar heb je geen letterlijke maandlast van… er wordt wel rente van je rekening afgeboekt maar geen aflossing. De vervangende lening heeft wel een échte maandlast. Toch bespaar je wel degelijk: je betaalt veel minder rente en je schuld neemt elke maand af.

In totaal minder betalen voor je lening

De keuze voor een lening waarbij je over de hele looptijd in totaal minder betaalt ligt niet heel erg voor de hand als je geld tekort komt. De manier om dit te bereiken is vooral het inkorten van de looptijd van de lening.

Looptijd inkorten = hogere maandlast

Hetzelfde bedrag terugbetalen in een kortere periode betekent simpelweg: hogere maandlasten. Dat zal dus niet direct voelen als besparen, terwijl dat het op de langere termijn wel is.

Lening met een lagere maandlast

Een lening met een lagere maandlast, dat zal het meest aanspreken als het gaat om besparen. Een lager bedrag per maand voor het afbetalen van je lening betekent dat je meer geld overhoudt voor andere dingen. Om rekeningen mee te betalen. Om boodschappen mee te doen. Ruimte in je budget.

Lagere maandlast op twee manieren

Die lagere maandlast kun je op twee manieren realiseren:

  • Een lagere rente
  • Een langere looptijd

Een combinatie van deze twee kan natuurlijk ook. Welke rente is verwerkt in de maandlasten van jouw huidige lening? Als je dat weet kun je makkelijk uitvinden of een goedkopere lening (met een lagere rente dus) tot de mogelijkheden behoort.

Rente leningen vergelijken

Door zo’n lening aan te vragen kom je er vanzelf achter of jij die lening ook werkelijk kunt afsluiten. En tegen welke rente, want er zijn heel wat kredietverstrekkers die de rente laten afhangen van jouw risicoprofiel. Daarbij weet je dus pas bij de offerte welke rente ze in de praktijk gaan rekenen.

Let op: langere looptijd = in totaal meer betalen

Een langere looptijd zorgt ervoor dat je het aflossen van de lening uitsmeert over een langere periode. Hetzelfde bedrag terugbetalen in meer termijnen, dat betekent dat het maandbedrag omlaag gaat. Realiseer je daarbij wel dat je uiteindelijk duurder uit bent: je betaalt in totaal (veel) meer.

Dat is ook de reden dat deze optie niet altijd mogelijk is: kredietverstrekkers hebben een zorgplicht ten opzichte van hun klanten. Dit houdt onder andere in dat ze in de gaten zullen houden of de aanpassing van de lening wel in jouw belang is.