Geld lenen kost geld

Concurrentie bij hoge leenbedragen neemt toe

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

02Concurrentie bij hoge leenbedragen neemt toe

BNP en Interbank verlagen de rentes voor PL vanaf 50 duizend

Kredietverstrekker Interbank heeft vandaag bekendgemaakt dat ze komende donderdag (4 juni) de leenrentes gaan verlagen. De renteverlaging geldt echter niet voor alle bedragen: alleen bij persoonlijke leningen waarbij het leenbedrag hoger is dan 50.000 euro gaat de rente omlaag. De rente gaat bij bedragen boven de 50.000 euro van 4% naar 3,8%.

Met het doorvoeren van deze verlaging deelt Interbank de nummer 1 positie met BNP Paribas – die vorige week een vergelijkbare verlaging doorvoerde – en Freo die deze rente al langere tijd biedt.

Vergelijk dat actuele leenrentes

Concurrentie ligt dicht bij elkaar

Voor consumenten die een persoonlijke lening van meer dan 50.000 euro nodig hebben, geldt dat ze momenteel een uitgebreide keuze hebben. Tussen de nummer 1 en nummer 7 zit momenteel slechts 4 tienden. Als je dat vertaalt naar maandlasten, dan scheelt dat bij een lening van 51.000 euro nog geen 10 euro per maand.

Het wachten is op de eerste kredietverstrekker die de rente verlaagt tot onder de 3,8%. Als je puur kijkt naar de renteontwikkeling van de laatste jaren, dan zou je verwachten dat er nog wel wat rek zit in de leenrente. De leenrentes zijn tenslotte – zoals je kunt zien in onderstaande grafiek – veel minder hard gedaald dan de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente.

Historische leenrentes, hypotheekrente en kapitaalmarktrente

Hoger risico door coronacrisis

De vraag is echter of kredietverstrekkers in deze tijden van economische onzekerheid een verdere verlaging nog wel aan zullen durven. Normaal zie je in tijden van economische onzekerheid dat banken kiezen om de risico-opslag op hun leningen wat te verhogen. De kans op wanbetaling wordt tenslotte groter als er sprake is van een economische tegenwind.

Aanscherpen leennormen

Tot op heden zien we deze toegenomen onzekerheid nog niet echt terugkomen in de leenrentes. Wat wel gebeurt, is dat kredietverstrekkers de normen aanscherpen. Zo wordt door een aantal kredietverstrekkers veel scherper gelet op de branche waar de aanvrager werkzaam is en wordt er voorzichtiger omgesprongen met het verstrekken van leningen bij tijdelijke dienstverbanden. De verwachting is dat de normen in de komende tijd verder aangescherpt zullen worden.