Geld lenen kost geld

Een lening van € 1.000 – waar kan dat?

Kleinere bedragen lenen is vaak duur

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 30 maart 2023

Je komt geld tekort en moet echt even een gat vullen, zeg van € 1.000. Geen schokkend bedrag maar je hebt het wel nodig, dus wil je er een lening voor afsluiten. Gewoon een lening die je in maandelijkse bedragen afbetaalt. Dan ben jij voor nu uit de brand.

Persoonlijke lening voor € 1.000 niet te vinden

De zoektocht naar een lening van € 1.000 is alleen niet zo makkelijk. Persoonlijke leningen hebben een minimum bedrag dat bij elke bank ruim hoger ligt dan € 1.000. Er zijn is er één waarbij je vanaf € 1.500 een lening kunt afsluiten: Santander. En twee waarbij € 2.500 het laagste bedrag is voor een PL: Lender & Spender en ING. Maar € 1.000… daarvoor kun je gewoon geen persoonlijke lening krijgen. Veel geldverstrekkers hanteren zelfs €5.000 als minimum bedrag voor een lening.

Economisch niet interessant voor een bank

Dat is niet heel gek: een bank moet natuurlijk wel enigszins wat verdienen aan zo’n lening. Een laag leenbedrag levert niet heel veel aan rente op. En ze kunnen de rente niet heel hoog stellen, want aan de leenrente is een wettelijk maximum. Dus tja, het is een economische overweging voor een bank om geen kleine kredieten te verstrekken.

Rood staan op je betaalrekening

Hoe los je dat op als je toch echt niet meer dan € 1.000 wilt lenen? Je kunt ervoor kiezen om een roodstand op je betaalrekening aan te vragen en die te benutten. Dan betaal je alleen niet automatisch een bedrag per maand terug en loop je het risico dat je elke maand maximaal rood gaat staan. Dat is vàst niet jouw bedoeling en ook niet heel verstandig.

Limiet steeds wat verlagen

Je zou de bank elke maand kunnen vragen de roodstand een beetje te verlagen en zo alsnog wel af te lossen. Bewerkelijk, maar het zou kunnen. Bovendien is roodstaan op je betaalrekening bij veel banken een dure vorm van geld lenen, je betaalt er vaak de maximale rente van 12% voor.

Minilening afsluiten

Wat kun je nog meer doen? Een minilening afsluiten… is een mogelijkheid, ik ben er absoluut geen fan van. Het lijkt aantrekkelijk maar voordat je het weet zit je aan hoge kosten of boetes vast.

Lenen van iemand in jouw omgeving

Misschien kun je dat bedrag van € 1.000 lenen van iemand in jouw omgeving? Een goede vriend of iemand in de familie? Dat je een goede afspraak maakt over het terugbetalen en dat natuurlijk ook netjes doet. Dan kun je misschien wel zonder rente dat geld lenen, dat zou helemaal mooi meegenomen zijn.

Groter bedrag lenen

Er is nog een andere oplossing denkbaar. Je hebt geldverstrekkers die het prima vinden als jij jouw lening vervroegd aflost. Die daar geen boete voor in rekening brengen. Als jouw inkomen en lasten het toelaten zou je er dan voor kunnen kiezen om een groter bedrag te lenen, daar alleen € 1.000 van te gebruiken en de rest al snel terug te betalen als extra aflossing. Verdiep je wel goed in hoe dat werkt, want banken zitten hier natuurlijk eigenlijk niet op te wachten.