Geld besparen op jouw lening
Geld besparen is nogal hot in deze tijd. Dat is niet verwonderlijk: alle prijzen stijgen in een noodtempo. Dat komt vooral door de energieprijzen. Die zorgen voor een fors hogere energierekening in veel huishoudens, maar ook alle bedrijven hebben last van de geëxplodeerde energietarieven. Bedrijven doen dan wat ze doen met gestegen kosten: ze berekenen die door in de prijs van hun producten.
Extreme inflatie
Zo wordt alles duurder, dat zien we goed aan de inflatie. Over augustus bedroeg die bijna 12%. Dat betekent dat de prijzen in Nederland in augustus 2022 maar liefst 12% hoger waren dan in dezelfde maand in 2021. Zo’n hoge inflatie heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog niet eerder gemeten… dat zegt wel in wat voor een extreme periode we zitten.
Uitkomen met je inkomen
Als de prijzen stijgen kun je met hetzelfde geld (veel) minder kopen. Om toch uit te komen met je inkomen is het voor veel mensen hard nodig om te besparen op de uitgaven. De andere optie is zorgen voor meer inkomsten. Gelukkig staan heel veel bedrijven te springen om personeel, dus misschien kun je daar wel iets mee. Wat extra uren werken om geld bij te verdienen.
Besparen op uitgaven
Toch is geld besparen voor veel huishoudens broodnodig. Dan ga je goed kijken naar je uitgaven: waar gaat het geld elke maand naartoe? Er zijn uitgaven waar je niet veel aan kunt doen, zoals je huur of hypotheeklasten. Die laatste – je hypotheek – kan misschien nog wel wat bespaarkansen bieden, al is dat door de gestegen hypotheekrente nog maar de vraag.
Energiekosten onder controle houden
En dan die energierekening! Minder energie verbruiken is een belangrijke stap. Daarmee krijg je de energierekening waarschijnlijk niet omlaag, maar in deze tijd is het al heel wat als je de stijging van de rekening weet te dempen. Het prijsplafond voor energie dat de overheid instelt helpt daar wel bij, maar daarvoor geldt een maximum aantal kuub en kWh. Wat je meer verbruikt dan dat maximum, daarvoor betaal je de actuele – torenhoge – tarieven. Het is dus voor iedereen zaak om écht goed op het verbruik te letten en dat te verminderen waar het kan.
Bewust boodschappen doen
Besparen op boodschappen geeft de nodige mogelijkheden als je daar eerder nooit zo over nadacht. Gewoon alles in je karretje gooide wat je lekker vindt, van A-merken en zonder op aanbiedingen te letten. Is dat bij jou het geval, dan kun je de uitgaven aan de dagelijkse boodschappen behoorlijk omlaag krijgen door wél te gaan nadenken bij wat je koopt. Dan ga je vaker voor huismerken of merkloze artikelen kiezen en aanbiedingen in de gaten houden.
Goedkoper geld lenen!
Een bespaarpost die vaak vergeten wordt zit in de lopende lening(en). Wie op welke manier dan ook geld leent en daarvoor rente betaalt kan daar misschien goed op besparen. Laten we beginnen bij de ongemerkte leningen: rood staan op je betaalrekening, creditcard met gespreide betaling, termijnbetalingen voor aankopen in webwinkels. De rentepercentages die je hiervoor betaalt heb je misschien niet helder in beeld, maar zijn meestal fors. De maximale rente die banken mogen rekenen is 10% op dit moment, en daar komt het vaak ook op neer bij deze leenvormen. Dat kan goedkoper!
Openstaande schulden op één hoop
Veeg de openstaande bedragen eens op één hoop en kijk dan wat voor bedrag je in totaal aan schuld hebt. Als het lukt om daarvoor een persoonlijke lening (PL) af te sluiten ben je veel goedkoper uit door de lagere rente. Het is dus slim om je daarin te verdiepen en zo’n lening aan te vragen.
Wat is de rente op jouw lopende lening?
Heb je al een persoonlijke lening lopen? Dan is het interessant om te kijken welk rentepercentage daarin verwerkt is. Afhankelijk van wanneer je die lening hebt afgesloten kan het prima zo zijn dat de rente voor nieuwe leningen lager ligt dan wat jij nu betaalt. Een PL is vaak boetevrij af te lossen, dus dan is het een lucratieve stap om de lening over te sluiten naar een andere bank. Of misschien zelfs bij dezelfde bank, tegen de actuele rente?
Afbetalen lening uitsmeren
Zit je echt heel krap met je huidige inkomsten en uitgaven en heb je een lopende lening? Dan kan het een overweging zijn om de terugbetaling van die lening over een langere periode uit te smeren. In een nieuwe lening of met een aanpassing van jouw huidige afspraken. Dan betaal je per maand een lager bedrag waardoor je misschien weer wel net kunt rondkomen.
LET OP: maakt lening duurder!
Let op: dat maakt de lening wél duurder! Door langer te doen over het afbetalen betaal je in totaal veel meer rente en dus een hoger totaalbedrag. Maar ja, als dat ervoor zorgt dat je voorlopig geen betalingsproblemen met bijbehorende stress hebt is dat het misschien wel waard? Het is nu echt even roeien met de riemen die we hebben, en als het uitspreiden van de leninglasten daarbij kan helpen is dat wel iets om over na te denken.