Geld lenen kost geld

Geld lenen voor de energierekening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Geld lenen voor de energierekening

Wat wordt er gedaan aan die onbetaalbare energieprijzen?

Het is wat met die energieprijzen. De tarieven vliegen omhoog, de rekening wordt voor heel veel mensen onbetaalbaar. Het kabinet staat onder flinke druk om daar iets aan te doen, en dan eerder dan pas volgend jaar.

Plan om gevolgen energieprijzen te dempen

Eerst leek dat niet te gebeuren, inmiddels ziet het ernaar uit dat er wel iets geregeld gaat worden. Nog voordat de winter begint. Het is nog niet duidelijk wat dat dan gaat worden – als het goed is komen ze aanstaande vrijdag met een definitief plan om de gevolgen van de hoge energieprijzen te dempen.

Stroppenpot voor overname schulden bij energiebedrijf

De media hebben het nu over het opzetten van een speciaal fonds als ‘stroppenpot’. Daarmee zouden dan de schulden van mensen die hun energierekening niet kunnen betalen overgenomen worden.

Zonder toetsing of controle? Vrágen om misbruik!

Als dat zonder enige vorm van toetsing of controle gebeurt ben ik tegen. Ik ben enorm voorstander van steun voor de mensen die het écht nodig hebben, maar zomaar van iedereen de energieschulden overnemen… dat is vrágen om misbruik.

Afsluiting energie voorkomen door afsluiten lening?

Maar ja, wat moet je doen als je jouw energierekening niet kan betalen… je wilt natuurlijk niet dat jouw gas en elektriciteit worden afgesloten. Zéker niet met de winter op komst. Moet je er dan maar een lening voor afsluiten, om die rekening te voldoen?

Alleen als het héél tijdelijk is

Lijkt me geen verstandige oplossing, tenzij je zeker weet dat het een héél tijdelijk probleem is. Dat je na een paar maanden weer terug bent bij de normale inkomsten en uitgaven en dat je in dat budget ruimte over hebt voor aflossing van een lening. Dan kan het een prima oplossing zijn om even geld te lenen.

Dat weten we niet

Alleen: dat weten we niet. Als de energieprijzen veel langer op dit niveau blijven, werk je jezelf alleen maar verder in de nesten door geld te gaan lenen voor het betalen van je energierekening. Dus dan zeg ik: niet doen!

Renteloze lening van de overheid

Ik zou me wel kunnen voorstellen dat de overheid de steun in de vorm van renteloze leningen verstrekt. Dat die leningen wel terugbetaald moeten worden zodra er weer ruimte is in je budget. Of misschien de helft ofzo. En is die ruimte er niet – omdat die er nooit is geweest, dan kan altijd nog getoetst worden of kwijtschelding een goed idee is. Als dat goed gecontroleerd, alle mogelijkheden om geld te besparen zijn benut, vind ik dat ook een prima plan.

Oppassen met renteloze leningen

Renteloze leningen, daar moet je normaal flink mee oppassen. Je kent het wel: nu halen, volgend jaar betalen, met 0% rente. Uitgestelde betaling noemen we dat ook wel. Klinkt mega aantrekkelijk maar is gewoon een diepe valkuil. Ze liegen niet: je krijgt inderdaad nu je spullen, hoeft ze pas volgend jaar te betalen en ja, heus zonder rente.

Resultaat: lening met forse rente

De crux zit in het punt waarop je volgend jaar niet kan betalen. Dan zit je vast aan lening mét rente, en die rente is dan ook meteen niet misselijk. Daarom zou ik zeggen dat je daar niet in moet trappen. Als je het geld nu niet hebt voor een aankoop, sluit er dan een normale lening voor af tegen een redelijke rente. En los die zo snel mogelijk af: dan is het bedrag dat je aan rente betaalt het laagst.

Lenen van overheid geen valkuil

Maar ja, als de overheid je een renteloze lening verstrekt om jouw energierekening te betalen… dan mag je er wel vanuit gaan dat er geen valkuil is.