Geld lenen kost geld

Lagere maximale rente voor lening blijft staan

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lagere maximale rente voor lening blijft staan

Maximum kredietvergoeding van 10% verlengd tot 1 september

In augustus 2020 werd de maximale leenrente tijdelijk verlaagd van 14% naar 10%. Deze maatregel nam minister Hoekstra van Financiën om mensen te ondersteunen die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. Geld lenen werd daarmee iets minder duur.

Maximale rente bij geld lenen

De maximale leenrente zorgt ervoor dat bedrijven die geld uitlenen geen enorme rentepercentages in rekening kunnen brengen. Zo wordt voorkomen dat consumenten die financieel knel zitten volledig uitgeknepen worden met crimineel hoge rentepercentages. De maximale kredietvergoeding is normaal gesproken de wettelijke rente (die staat op 2%) plus 12%. Dit is nu tijdelijk aangepast: het maximum is geen 14% maar 10%.

Einddatum 1 maart doorgeschoven

In augustus werd de einddatum van de tijdelijke maatregel gesteld op 1 maart 2021. De minister heeft nu besloten dat deze datum wordt doorgeschoven naar in elk geval 1 september 2021. In augustus zal hij opnieuw bekijken of de verlaagde maximale leenrente langer blijft gelden of daarna teruggaat naar 14%.

Kleine bedragen lenen minder duur

Door de verlaagde maximale kredietvergoeding is het lenen van kleine bedragen minder duur dan voorheen. De maximale rente wordt vooral toegepast bij:

  • Rood staan op betaalrekeningen
  • Krediet op creditcards
  • Koop op afbetaling
  • Uitgestelde betaling

Via deze wegen lenen consumenten vaak kleinere bedragen dan met een persoonlijke lening mogelijk is. De rente op een persoonlijke lening is doorgaans een stuk lager dan de maximale leenrente.

Bewust omgaan met geld lenen

Het lenen van kleine bedragen, bijvoorbeeld door rood staan op de betaalrekening of koop op afbetaling, is dus relatief duur. Het gaat vaak ook zo gemakkelijk dat het de consument zich niet altijd beseft dat er sprake is van geld lenen. De waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ heeft daarbij geen effect (meer). Toch kan het vaak lenen van kleine bedragen eenvoudig leiden tot nare schuldsituaties – het is belangrijk om hier heel bewust mee om te gaan.