Geld lenen kost geld

Leenrente omhoog: geld lenen wordt duurder

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Leenrente omhoog: geld lenen wordt duurder

Findio en Interbank verhogen rente op persoonlijke lening

Kredietverstrekkers Interbank en Findio (beide dochters van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland) hebben vandaag de rente op hun persoonlijke lening verhoogd. Hiermee volgen ze BNP Paribas en Nationale Nederlanden die in de afgelopen weken de leenrentes ook al verhoogden.

Aangezien de marktrentes en hypotheekrentes de laatste tijd ook al hard oplopen, is de verwachting dat andere kredietverstrekkers spoedig zullen volgen. Geld lenen wordt dus duurder.

Alle persoonlijke leningen vergelijken

Inflatie, kapitaalmarktrente en hypotheekrente

De laatste tijd neemt de inflatie in Nederland flink toe. Sterker nog: de inflatie over afgelopen januari is uitgekomen op 6,4% op jaarbasis. Dat is de hoogste inflatie in 40 jaar tijd. Als de inflatie stijgt, volgen de rentes normaal gesproken vanzelf.

Kapitaalmarktrente

Tot nu toe viel de rentestijging echter wel mee. Dit had met name te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft continu aangegeven dat de hoge inflatie te wijten is aan tijdelijke factoren (flink gestegen energieprijzen en tekorten op diverse markten). De ECB wil daarom de Europese rente nog niet verhogen. Toch lijkt de kans op een rentestijging steeds groter. De rentemarkten lopen daar in ieder geval op vooruit. Op de kapitaalmarkt is de rente op de Nederlandse 10 jaars staatslening in korte tijd gestegen van -0,2% naar 0,4%.

Hypotheekrente

De hypotheekbanken reageren meestal vrij snel op een stijging van de kapitaalmarkt. Deze keer ook: het aantal rentestijgingen was de laatste weken enorm groot. Veel banken hebben de hypotheekrente inmiddels al meerdere keren verhoogd waardoor de actuele hypotheekrente bij een aantal banken al een half procent hoger staat dan begin dit jaar.

Leenrente

Kredietverstrekkers reageren meestal wat minder snel op marktontwikkelingen. Maar we zien dus op de kredietmarkt ook de eerste renteverhogingen doorgevoerd worden.

Of deze rentestijging doorzet, is nu nog niet te voorspellen. Dat hangt vooral af van enerzijds de ontwikkeling van de inflatie en anderzijds of de ECB het rentebeleid binnenkort toch aan gaat passen.