Geld lenen kost geld

Leenrente omlaag!

Na jaar van stijgingen nu een rente verlaging

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 8 juni 2023

Overal lezen we over stijgende rentes. De Europese Centrale Bank (ECB) voert steeds een renteverhoging door, de spaarrentes gaan daarin mee. Toch gaan de rentes niet alleen maar omhoog.

Ontwikkeling rentetarieven

De hypotheekrentes zijn sinds begin dit jaar redelijk stabiel. Kleine stijgingen en dalingen wisselen elkaar af. Dat heeft alles te maken met de kapitaalmarktrente, die in veel rustiger vaarwater terechtgekomen is na de enorme stijging in 2022.

Leenrente wijzigt met vertraging

Op het gebied van consumptief krediet (persoonlijke leningen) zien we dat de rentebeweging vertraagd doorkomt. Dat is heel duidelijk te zien in deze grafiek:

Ontwikkeling rentes - 2022 tm mei 2023

De stijging van de kapitaalmarkt- en hypotheekrente in 2022 is pas een half jaar later ingezet bij de rente voor persoonlijke leningen.

Rente PL 4% hoger

Begin 2022 stond de laagste leenrente bij een lening van €10.000 net onder de 4% – dat is inmiddels opgelopen tot net onder de 8%.

Meer gestegen dan hypotheekrente

Deze verhoging is groter dan de stijging die de kapitaalmarktrente (van 0% naar tegen de 3%) en hypotheekrente (van net onder 1% naar ca 4%) hebben doorgemaakt.

Eerste renteverlaging voor leningen

In dat licht is het niet verbazingwekkend dat één van de verstrekkers van persoonlijke leningen de rente nu iets heeft verlaagd. Freo paste de PL-rente afgelopen dinsdag iets aan, de eerste renteverlaging bij lenen dit jaar. Voor de meeste bedragen ging er 0,1% van de rente af, voor leningen tussen € 10.000 en € 15.000 zelfs 0,2%.

Niet de goedkoopste lening

Met deze renteverlaging is Freo niet de goedkoopste kredietverstrekker geworden; er zijn ook na deze verlaging nog leningen met een lagere rente te krijgen. Kun jij die ook afsluiten? Onze kredietadviseurs helpen je graag (en gratis) om dat te ontdekken, en om de persoonlijke lening voor je te verzorgen.

Lening aanvragen