Geld lenen kost geld

Leenrente voor jou hoger dan voor de buurman

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Leenrente voor jou hoger dan voor de buurman

Het klinkt gek, maar het kan prima zo zijn dat als jij en je buurman een gelijke lening aanvragen bij dezelfde bank… dat jij dan een hogere rente moet betalen dan hij. Hoe zit dat?

Minimale & maximale rente

Je ziet het in de rentevergelijkingen van leningen vaak staan: een minimale en een maximale rente. Dat zegt eigenlijk: je weet niet van tevoren welke rente je moet gaan betalen voor jouw lening bij die bank. Dat wordt pas duidelijk als je een offerte van ze krijgt.

Risk based pricing

We noemen dit ‘risk based pricing’ (RPB – rente naar risico). De bank heeft niet één leenrente voor alle aanvragen. Ze beoordelen een aanvraag op verschillende punten en schatten daarmee het risico in dat er problemen kunnen ontstaan rondom het afbetalen van de lening. Daarbij krijgt de aanvraag punten op allerlei aspecten. Het totaalbeeld zorgt dan voor een rentepercentage dat ze jou in rekening zullen brengen als je de lening bij hen afsluit.

Risicoprofiel bepaalt leenrente

De aanvraag van jouw buurman zal er altijd in meer of mindere mate anders uitzien dan die van jou. Een ander inkomen, een ander beroep, een andere leenhistorie, een andere BKR-toetsuitslag: allemaal factoren die een rol spelen bij het bepalen van het risicoprofiel. En daarmee van de rente voor de lening waarvoor jij een offerte krijgt van de bank.

Afwachten wat voor offerte je krijgt

Op basis van welke punten het risicoprofiel is vaak niet heel duidelijk. Het is in de praktijk gewoon afwachten wat voor offerte je krijgt. Gelukkig zijn er geen kosten verbonden aan een offerte en is deze vrijblijvend. Je kunt er dus altijd voor kiezen om de lening alsnog bij een andere bank aan te vragen.

Misleidende advertenties

Er zijn mensen die het misleiding noemen: de laagste rente is waarmee de bank adverteert, maar bij een aanvraag blijk jij een (veel) hogere rente voor de lening te moeten betalen. Het is begrijpelijk dat dit als misleiding voelt.

Kijk daarom altijd goed naar het aanbod, en of er sprake is van een minimale en een maximale rente. Zo ja, dan werkt de bank met risk based pricing en is het dus nog niet duidelijk welke rente ze jou in rekening gaan brengen voor een lening.