Geld lenen kost geld

Lening afsluiten of geld besparen?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lening afsluiten of geld besparen?

Geen geld lenen als je dat niet zéker kunt terugbetalen

We hebben te maken met een enorme inflatie – 12% over augustus, een all-time record in de metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (sinds 1963). De berichten over hoge rekeningen, bizarre gasprijzen, dure boodschappen en mensen die echt niet meer kunnen rondkomen vliegen je om de oren.

Als je inkomen z’n eind bereikt…

Wat moet je doen als jouw inkomen ook z’n eind bereikt? Als je geld tekort komt kun je twee dingen doen: minder uitgeven of meer geld binnenharken.

Geld lenen als aanvulling op je budget

Meer geld binnenkrijgen, dat kan door een loonsverhoging te vragen of extra te gaan werken, misschien iets aan bijverdiensten te realiseren. Maar het kan ook door geld te lenen als aanvulling op je budget. Dat geeft je even lucht om je rekeningen te betalen en kan dus verleidelijk zijn.

Beter van niet

Toch zeg ik: niet doen! Niet tenzij je weet dat het tekort dat je ermee aanvult héél tijdelijk is en je met zekerheid kunt zeggen dat het terugbetalen van het geleende geld geen problemen gaat opleveren.

Rekening houden met langere periode van lastig rondkomen

Of de huidige situatie met hoge prijzen tijdelijk is… dat weet eigenlijk niemand. Dat is van zoveel factoren afhankelijk dat ik er maar niet op zou rekenen dat alles over een paar maanden weer over is. Je kunt maar beter rekening houden met een langere periode van hoge prijzen en dus lastig rondkomen.

Compensatieplan in 2023

Het kabinet heeft wel een compensatieplan in de maak, maar dat gaat pas per januari 2023 in. En dan nog: je kunt niet weten of dat voor jou zoveel ruimte geeft dat je opeens geld hebt om een lening af te lossen.

Ruimte om te besparen

Kortom: als je geen manier(en) weet te verzinnen om extra geld binnen te krijgen zónder geld te lenen is de beste oplossing om heel serieus te gaan besparen. Daar is bij heel veel mensen echt nog wel ruimte voor, om minder geld uit te geven.

Niet bij iedereen

Ik weet het: niet bij iedereen. Er zijn ook mensen die al hun bespaarmogelijkheden al volledig benut hebben. Die aan alle kanten in hun uitgaven geschrapt hebben en alleen nog 100% noodzakelijke uitgaven doen. Naar de Voedselbank gaan om wat te eten te hebben.

Kritische blik op bankafschriften

Toch zijn er ook talloze mensen die nog op heel veel punten geld kunnen besparen. Een kritische blik op de bankafschriften kan daar een flinke besparing opleveren. Ga er eens voor zitten: letterlijk met de afschriften en dan met kleurtjes aangeven welke uitgaven noodzakelijk zijn, welke gewoon fijn of leuk en welke eigenlijk onnodig. Grote kans dat je op de laatste twee categorieën leuke besparingen kunt realiseren.

Alle leuke dingen wegstrepen?

Moet je alle leuke dingen dan wegstrepen? Dat ligt eraan hoe ernstig jouw geldtekort is. Het doel is dat je uitkomt met je inkomen en het liefst wat kunt sparen voor onverwachte situaties. Kijkend naar je uitgaven ga je keuzes maken, prioriteiten stellen. Niemand anders kan voor jou beslissen waarop je moet besparen – dat kun je alleen maar zelf. Jij bepaalt immers wat je belangrijk vindt!

Lenen voor een specifieke uitgave

Een lening afsluiten doe je bij voorkeur voor een uitgave buiten je normale maandelijkse bestedingen. Een uitgave waarvoor je nu geen geld hebt en die je toch nu wilt doen. En alleen als je dus wéét dat je het maandbedrag voor de lening zonder problemen kunt meenemen in je maandbudget. Dan kijk je op een verstandige en veilige manier naar geld lenen!

Besluit je dan een lening af te sluiten, zorg dan wel dat je niet teveel betaalt! Vergelijk eerst alle leningen voor je een lening afsluit.