Geld lenen kost geld

Lening nemen terwijl je spaargeld hebt?

Waarom zou je geld lenen als je geld hebt…

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 15 juni 2023

Een lening afsluiten terwijl je spaargeld hebt – er zijn mensen die het doen. Waarom? Daar kun je goede redenen voor hebben…

Geld uit lening duurder dan spaargeld

Kijkend naar de rentepercentages is het lastig om te begrijpen waarom je een lening zou aanvragen als je genoeg spaargeld hebt om de gewenste uitgave van te betalen. Iedereen kan immers zien dat je voor een lening een hogere rente betaalt dan het rentepercentages dat je krijgt op je spaarrekening.

Extra kosten van de uitgave

Gebruik je spaargeld, dan kun je de rente die je misloopt op je spaarrekening zien als extra ‘kosten’ van de uitgave. Sluit je voor datzelfde bedrag een lening af, dan moet je daarover rente betalen. Die rente zit verwerkt in de maandelijkse termijnen voor de lening.

Rente lening hoger dan misgelopen spaarrente

De kosten zijn dan hoger dan de misgelopen spaarrente, simpelweg omdat je voor een lening een hoger rentepercentage betaalt dan het tarief dat je krijgt voor je spaargeld.

Waarom toch lening afsluiten?

Deze feiten zijn voor de meeste mensen genoeg reden om geen lening af te sluiten als ze genoeg spaargeld hebben. Toch zijn er ook mensen die dat wel doen. Waarom? Daar kunnen ze verschillende redenen voor hebben:

  • spaargeld staat vast op een deposito
  • minimum buffer aanhouden
  • spaardoel niet verstoren

Geld lenen kost meer geld

Wat de reden ook is – geld lenen kost altijd meer geld dan spaargeld uitgeven. Als je dat in beeld hebt en je kiest desondanks bewust voor het afsluiten van een lening… prima. Dan neem je de extra kosten voor lief.

Combinatie spaargeld en lening

Voor een grote uitgave kun je ook kiezen voor een combinatie van spaargeld en geleend geld. Zo houd je wel de buffer aan die je voor onvoorziene omstandigheden beschikbaar wilt houden en sluit je toch geen onnodig hoge lening af.

Bespreek jouw wensen, situatie en plannen met één van onze kredietadviseurs om tot de optimale oplossing te komen!

Advies aanvragen