Geld lenen kost geld

Maximale leenrente stijgt naar 14%

Door overheid bepaalde maximale kredietvergoeding omhoog per 1 juli 2023

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 27 juni 2023

De maximale kredietvergoeding – die door de overheid bepaald wordt – gaat per 1 juli 2023 omhoog. De huidige maximale leenrente van 12% stijgt naar 14%.

Overheid bepaalt maximale kredietvergoeding

Banken en andere geldverstrekkers zijn niet helemaal vrij in het bepalen van de rente die ze in rekening brengen bij de mensen die geld van hen lenen. De overheid schrijft een maximale kredietvergoeding voor: een hogere rente mogen ze niet verwerken in het afbetalen van geleende bedragen.

Maximale rente van 12% naar 14%

Die maximale kredietvergoeding is op dit moment nog 12% gaat per 1 juli 2023 omhoog naar 14%. Dat komt door een verhoging van de wettelijke rente. Die was per 1 januari al verhoogd van 2% naar 4% en gaat nu verder omhoog naar 6%.

Wettelijke rente gekoppeld aan ECB-rente

Dat is niet verwonderlijk: deze wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de rente in de afgelopen tijd meerdere malen verhoogd.

Opslag blijft gelijk

De maximale kredietvergoeding is de wettelijke rente plus een vaste opslag. Die opslag is 8% (was jarenlang 12%) en wordt niet veranderd. Met een wettelijke rente van 6% en een opslag van 8% komen we uit op een maximale kredietvergoeding van 14%.

Geld lenen kan duurder worden

Dit betekent dat kredietverstrekkers meer ruimte krijgen om hun tarieven te verhogen. Dat zal vooral snel merkbaar zijn bij leenvormen als rood staan, krediet op creditcards en betaling in termijnen (kopen op afbetaling). Ook voor de kleine leenbedragen voor een persoonlijke lening rekenen sommige geldverstrekkers (bijna) de maximale rente.

Vergelijk leningen