Geld lenen kost geld

Minder rente betalen voor je lening in 2023

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Minder rente betalen voor je lening in 2023

Het is 2 januari 2023, de eerste werkdag van een nieuw kalenderjaar. Oud & Nieuw zit erop, hopelijk heb je het gevierd met veel gezelligheid. En – heb je goede voornemens voor 2023? Goede geldvoornemens bijvoorbeeld?

Een voornemen qua geldzaken zou kunnen zijn om minder rente te betalen voor geleend geld. Dat is een slim plan, want elke euro die je niet betaalt aan rente kun je ergens anders voor gebruiken.

Weet jij hoeveel rente je betaalt voor jouw lening?

De vraag is of jij überhaupt weleens nadenkt over de rente die je betaalt. Grote kans van niet – het is immers niet een factuur die je krijgt en dan moet betalen. De rente is verwerkt in de maandlast die je hebt afgesproken bij het afsluiten van de lening. Dat maandbedrag, daar ben je aan gewend. En wat daar aan rente in zit… waarschijnlijk heb je geen idee!

Rentebedrag is elke maand anders

Dat is ook niet zo gek. Het rentebedrag is tenslotte ook nog eens elke maand anders. Het maandbedrag van jouw persoonlijke lening is wel elke keer hetzelfde, maar de verhouding tussen rente en aflossing verschuift. In geldland noemen we dat een annuïteitenlening.

Elke maand minder rente & meer aflossing

Er wordt rente berekend over het bedrag dat nog openstaat, dat je nog moet afbetalen. Nadat de rente van de maandelijkse betaling is afgetrokken blijft er een bedrag over om af te lossen op de openstaande lening. Dat wordt daardoor lager… een maand later is het rentebedrag daardoor ook lager, en het bedrag aan aflossing hoger.

Wat is het rentepercentage?

Misschien weet je nog wel wat het rentepercentage is dat je hebt afgesproken met de bank. Door dat percentage te vergelijken met andere leningen weet je of je een goedkope lening hebt of juist een dure.

Vergelijken met rente voor nieuwe leningen

Met een blik op de vergelijking van nieuwe leningen kun je ook heel eenvoudig zien of jij gemakkelijk kunt besparen op jouw lening.

Lening oversluiten om geld te besparen

Is de rente op dit moment lager dan het percentage dat jij betaalt? Dan kan het oversluiten van jouw lening een handige actie zijn.

Niet verhogen of uitsmeren

Laat je daarbij niet verleiden om dan meteen maar wat extra geld te lenen of de lening uit te smeren over een langere looptijd. Als je dat doet ga je geen geld besparen, niet minder rente betalen maar juist meer.