Geld lenen kost geld

Minister onderzoekt private lease markt

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Minister onderzoekt private lease markt

Minister Hoekstra wil weten of private lease niet tot problemen leidt bij consument

In de zoektocht naar een nieuwe auto wordt steeds vaker voor private lease gekozen. Dat is niet onlogisch: je hoeft niet ineens een groot bedrag af te tikken voor de aanschaf en in het maandbedrag zitten de kosten voor onderhoud ook verwerkt. Ideaal als je voor gemak gaat!

Het is hierbij wel belangrijk dat je de maandlasten goed kunt dragen en alle risico’s en gevolgen kent. Minister Hoekstra van Financiën is er niet van overtuigd dat dit altijd aan de orde is en wil weten of consumenten door het leasen van een auto in de problemen komen. Daarom laat hij een onderzoek uitvoeren naar de privateleasemarkt, zo heeft hij geschreven aan de tweede kamer.

Wel BKR, geen toezicht

Niet alle vormen van lease vallen onder toezicht van de AFM. De AFM zou dit wel graag willen en ziet in de groei van allerlei leaseconstructies een risico.

Het feit dat private lease niet onder toezicht van de AFM valt, betekent niet dat een private lease contract onzichtbaar is. Het contract wordt namelijk meestal wel geregistreerd bij het BKR. Het is voor consumenten belangrijk om daar wel rekening mee te houden voordat ze een leasecontract aangaan! Het kan namelijk betekenen dat het afsluiten van een leasecontract het lastiger maakt om andere lening of een hypotheek af te sluiten. Hypotheekinstellingen en kredietinstellingen houden bij de berekening van de maximale hypotheek en maximale lening namelijk ook rekening met dit soort verplichtingen!

Extra informatie in de brief van Hoekstra

In de brief aan de tweede kamer ging het niet alleen over private lease. Hoekstra gaat in de brief uitgebreid in op de “financiele weerbaarheid van Nederlandse huishoudens”. Hij licht toe welke maatregelen genomen zijn om deze weerbaarheid te verhogen en wat er voor de komende tijd op de planning staat. Hij waarschuwt in de brief ook nog voor de gevolgen van de coronacrisis: “De coronacrisis begon als een gezondheidscrisis, maar inmiddels is duidelijk dat de crisis ook grote sociaalmaatschappelijke en economische gevolgen heeft. Ik zal me dan ook blijven inzetten om de financiëe weerbaarheid van huishoudens te verhogen.”, aldus minister Hoekstra.