Geld lenen kost geld

Nu lening afsluiten slimmer dan wachten

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Nu lening afsluiten slimmer dan wachten

Stijgende rente gaat ook invloed krijgen op leenrente

Een lening afsluiten doe je natuurlijk alleen als je echt geld nodig hebt. Geld lenen kost immers geld, dus dat ga je niet doen als er een andere manier is om jouw wensen te vervullen. Toch kan het verstandig zijn om een beetje vooruit te kijken, ook als het gaat om het afsluiten van een persoonlijke lening.

Rente is enorm aan het stijgen

Waarom zeggen we dat? Omdat de rente aan het stijgen is. En niet een beetje ook… kijk maar eens wat er in de laatste maanden gebeurd is met de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente:

Historische hypotheekrente en kapitaalmarktrente tot mei 2022

Bron: HomeFinance.nl

Nu gaat het in deze grafiek over 10-jaars rentes. De meeste persoonlijke leningen hebben een looptijd van maximaal 60 maanden – dat is 5 jaar. Toch durven we wel te zeggen dat als de 10-jaarsrente zo hard oploopt, dat dit ook gevolgen gaat hebben voor de 5-jaars rente.

Leenrente reageert met vertraging

Als het gaat om rentewijzigingen zien we die altijd als eerste langskomen bij de hypotheken. Dat is hierboven ook te zien: de hypotheekrente gaat gelijk op met de kapitaalmarktrente, zij het met enige vertraging. Die vertraging is bij de rente voor consumptief krediet nog groter – de banken wachten als we kijken naar de rente voor persoonlijke leningen nog veel langer met het aanpassen van de rente. Kijk maar:

Historische leenrentes van 2014 tot en met mei 2022

Weet je al dat je geld wilt gaan lenen?

De kans dat de leenrente ook omhoog gaat is heel groot, de vraag is alleen wanneer dat gaat gebeuren. Op dit moment kun je nog relatief goedkoop een lening afsluiten. Dus als je nou al weet dat je binnen afzienbare tijd een geldlening nodig hebt, waarom zou je dat dan niet nu alvast regelen? Dan maak je nog gebruik van het huidige renteniveau.

Profiteren van huidige renteniveau

De rente die bij het afsluiten van een lening geldt wordt voor de hele looptijd vastgelegd, dus dat kan over een periode van 5 jaar een behoorlijk voordeel opleveren. We weten natuurlijk niet zéker dat de rente voor persoonlijke leningen ook omhoog gaat, maar gezien bovenstaande grafieken is de kans wel heel groot.