Ook persoonlijke lening wordt duurder
Rentestijgingen werken ook door bij leningen
De rente is aan het stijgen – daar staan de media bol van. Vooral de hypotheekrente krijgt hierbij veel aandacht. Begrijpelijk: een verandering van de rente voor een hypotheek heeft grote gevolgen voor de maandlast voor de eigen woning. Het gaat meestal ook om nogal wat grotere bedragen.
Rente voor persoonlijke leningen
Tot voor kort was er bij banken die persoonlijke leningen aanbieden nog niet veel te merken van een stijgende rente. Dat is niet vreemd: de leenrentes reageren meestal niet heel snel op veranderingen in de geld- en kapitaalmarkt. Het gaat allemaal wat trager, heeft ook wat minder impact.
Renteverhoging alleen van invloed op nieuwe kredieten
De rente voor een persoonlijke lening staat gewoon vast zolang de lening niet is afgelost en je deze niet oversluit naar een andere bank. Een hogere rente heeft dus alleen invloed op nieuwe leningen.
Dat is bij hypotheken ook zo, alleen daar staat de rente doorgaans niet voor de hele looptijd vast. Huizenbezitters krijgen te maken met een aflopende rentevastperiode en moeten de hypotheekrente dan opnieuw vastzetten. Daarbij krijgen ze wél te maken met het actuele renteniveau.
Rente op geld- en kapitaalmarkt
De rente op de kapitaalmarkt is sinds januari met 2% gestegen – dat is een enorme sprong. Nu wordt daar gekeken naar het rendement op 10-jarige obligaties en hebben veel persoonlijke leningen die afgesloten een looptijd van 5 jaar, dus het is niet één op één te koppelen.
Echter: aangezien ook de kortere termijn rentes – bijv de 12-maands Euribor – fors stijgen, kunnen we stellen dat het algemene renteniveau voor 5 jaar vast ook omhoog is gegaan.

Bron: HomeFinance.nl
Dat zien we ook terug bij de deposito’s waarbij spaargeld voor 5 jaar vastgezet wordt. Al heel wat banken hebben hun rente voor 5-jaars deposito’s inmiddels behoorlijk verhoogd.
Hogere rente voor veel leningen
Inmiddels lijkt er toch iets serieus te gebeuren bij de leenbanken. Begin juni verhoogden BNP Paribas, ABN Amro en DEFAM hun rente op de persoonlijke leningen al. Deze week volgen Directa, Lender en Spender, Interbank en Findio. Zo zien we dus nu ook bij de laatste rentewijzigingen voor lenen heel wat pijlen omhoog.
Bijzonder forse renteverhoging bij Interbank en Findio
Die laatste twee – Interbank en Findio – verhogen hun rente meteen wel heel fors: in één keer bijna een vol procent erbij. Dat is opvallend… komt dat door de stijging van de kapitaalmarktrente? Dat zou je kunnen denken: die is sinds begin januari inmiddels al met 2% omhoog gegaan. Klinkt als een logische verklaring.
Goedkoopste leningen nog niet duurder
Wat ook opvalt is dat er geldverstrekkers zijn die nagenoeg niets aan renteverhogingen doen. De laagste leenrentes worden al tijden gerekend door Lloyds Bank en Freo – daar zijn nog geen rentestijgingen doorgevoerd. Gezien de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente is het goed denkbaar dat dit wel binnen afzienbare tijd gaat gebeuren, maar zover is het dus nog niet. De laagste leenrentes zijn dus ongewijzigd tot op heden.
Willen Interbank en Findio geen leningen meer afsluiten?
Met de forse renteverhoging prijzen Interbank en Findio zich direct uit de markt: ze belanden onderaan in vergelijking van persoonlijke leningen. Willen ze dan geen leningen meer afsluiten? Waarschijnlijk niet… onlangs werd bekend dat ze vanaf 1 oktober waarschijnlijk helemaal geen nieuwe leningen meer aanbieden.
Crédit Agricole vertrekt uit Nederland
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgegeven aan moederbank Crédit Agricole Consumer Finance om haar activiteiten in Nederland helemaal te beëindigen. In dat licht is het niet zo gek dat ze de rente nu fors verhogen – ze willen inderdaad geen nieuwe kredieten meer verstrekken.