Geld lenen kost geld

Rente lening sterker gestegen dan hypotheekrente

Verhoging leenrente trager maar met grote stappen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 17 juli 2023

Hoe is het gesteld met de rente op persoonlijke leningen? Daar lees je veel minder over dan over de hypotheekrente… mag je er vanuit gaan dat de beweging ongeveer hetzelfde is?

Leenrente gelijk aan hypotheekrente?

Nee, de leenrente is verre van gelijk aan de hypotheekrente. Dat is logisch: bij een hypotheek heeft de geldverstrekker een onderpand. Het recht van hypotheek zorgt ervoor dat de bank de klant kan dwingen zijn huis te verkopen als de maandlasten niet netjes betaald worden. Die zekerheid maakt dat de rente op een hypotheek altijd lager is dan voor een persoonlijke lening.

Ontwikkeling in dezelfde richting

Wel zien we dat het niveau van de hypotheekrente en de rente voor een persoonlijke lening zich grofweg in dezelfde richting ontwikkelen. Dat komt niet doordat ze onderling van elkaar afhankelijk zijn. Wel kijken de banken voor allebei de rentes naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente.

Sinds begin 2022 is de kapitaalmarktrente in een rap tempo gestegen. Dat was al snel terug te zien in het niveau van de hypotheekrente – banken volgen de marktrentes op de voet en passen de rente voor hypotheken daar doorlopend op aan.

Voor de rente van persoonlijke leningen gaat minder snel. De aanpassingen zijn veel minder frequent. Niet voor niets vroegen we ons in 2022 al een paar keer af: Wanneer gaat de leenrente omhoog?

Leenrente veel sterker gestegen

Inmiddels hoeven we ons dat niet meer af te vragen: de rente voor leningen is behoorlijk gestegen. Als het we het vergelijken met het niveau van begin 2022 zelfs heel veel sterker dan de hypotheekrente.

Leenrente, hypotheekrente en kapitaalmarktrente - januari 2022 - juli 2023

De grootste stijging van de leenrente zien we vanaf januari 2023. En dat terwijl de hypotheekrente sindsdien in veel rustiger vaarwater terechtgekomen is. Inmiddels is de totale rentestijging voor leningen van € 25.000 sinds januari 2022 al bijna 4%, terwijl deze bij de hypotheekrente is blijven steken op zo’n 3%. Voor alle duidelijkheid: het gaat hierbij over de laagste rentes voor persoonlijke leningen en hypotheken – per individuele bank kan het beeld heel anders zijn.

Hoger risico op betalingsproblemen

Heel vreemd is het niet dat de leenrente sterker gestegen is. Zoals gezegd: bij een persoonlijke lening is er geen onderpand, geen extra zekerheid voor de bank. Als de klant geldproblemen krijgt en de lening niet volledig terugbetaalt kunnen ze het geld niet verhalen door iets te verkopen. De kans op geldproblemen is gestegen door de hoge inflatie. Het leven is fors duurder geworden, waardoor mensen die voorheen goed konden rondkomen nu moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat kan ervoor zorgen dat het betalen van de maandlast van een lening problematisch wordt. Het is niet zo vreemd dat banken daarmee rekening houden door een hogere risico-opslag te verwerken in de rente voor een PL.

Goedkoopste lening vinden

De hogere rente maakt een lening duidelijk duurder: de maandlast is voor eenzelfde leenbedrag veel hoger geworden. Dat maakt het extra interessant om op zoek te gaan naar de goedkoopste lening, want de verschillen zijn groot. Onze leenexperts helpen je hierbij: zij weten als geen ander wat er mogelijk is bij de verschillende geldverstrekkers. Zo helpen ze jou om de lening met de laagste maandlast te vinden – en dat doen we helemaal gratis!

Lening aanvragen