Geld lenen kost geld

Tijd van goedkoop geld lenen is voorbij

Rentes voor leningen snel gestegen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 17 april 2023

Per afgelopen vrijdag – 14 april 2023 – hebben diverse banken de rente voor hun persoonlijke leningen weer verhoogd. Het gaat om Lloyds Bank, DEFAM en ABN Amro. Daarmee is de tijd van goedkoop geld lenen wel echt voorbij.

Goedkoopste leningen duurder

Vooral de renteverhoging van Lloyds Bank heeft grote invloed bij de goedkoopste leningen. Bij het vergelijken van leningen van € 10.000 staat Lloyds nu op de 4e plek, terwijl ze de laagste rente hadden.

Laagste rente bij lening € 10.000

Inmiddels hanteren verschillende banken een lagere leenrente bij dit bedrag:

  • Lender & Spender: 7.6% tot 10,9%
  • ING: 7,6% tot 10,9%
  • Directa: 7,7% (één rentetarief)
  • Lloyds Bank: 8,0% tot 8,5%

Wanneer komt de volgende verhoging?

De vraag is hoe lang dit zo blijft. De laatste rentewijzigingen voor leningen van ING dateert van 22 februari, die van Direct van 15 maart en Lender & Spender 24 maart. We noteren inmiddels alweer 17 april, dus een verdere verhoging van de leenrente bij deze partijen is zeker niet uitgesloten.

Leenrente lang laag gebleven

Het heeft best lang geduurd voordat de rente voor leningen mee omhoog ging met de marktrentes. Terwijl de kapitaalmarktrente en in het verlengde daarvan de hypotheekrente tussen januari en juli vorig jaar al flink de lucht in gingen (stijging met zo’n 2%) bleef de laagste leenrente redelijk ongemoeid.

Laagste rente omhoog gevlogen

Dat is nu wel verleden tijd, de laagste rente voor leningen is behoorlijk omhoog gevlogen de laatste tijd.

Maar nog steeds is de totale stijging van laagste rente voor leningen kleiner dan die van de kapitaalmarktrente en de laagste hypotheekrente. Het zou dus prima kunnen dat er nog nieuwe renteverhogingen voor lenen volgen.

Maximale rente 12%

De maximale rente voor lenen is bij verschillende al aangepast aan het per 1 januari 2023 door de overheid verhoogde maximum. Voor geld lenen mag nu niet meer dan 12% rente in rekening gebracht worden, dat maximum stond vorig jaar op 10%.