Vaker betalingsproblemen bij jongeren
Steeds meer jongeren hebben problemen bij het afbetalen van hun kredieten.
In de afgelopen 5 jaar neemt het aantal Nederlanders met betalingsproblemen af. Het aantal jongeren met betalingsproblemen neemt juist toe. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR maakt zich zorgen over deze kwetsbare groep.
Jongeren kwetsbaar
Het BKR brengt regelmatig de zogenaamde Schulden Monitor uit. Deze publicatie geeft een goed beeld van het aantal kredieten dat Nederlanders hebben lopen en de eventuele betalingsachterstanden op die kredieten. In de laatste editie van de Schulden Monitor valt dus op dat de betalingsproblemen bij jongeren onder de 24 jaar in de afgelopen 5 jaar met bijna 70% is gestegen.
Het BKR geeft niet een duidelijke reden waarom het aantal jongeren met betalingsproblemen juist in de afgelopen jaren zo hard stijgt. Maar Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, wijst wel op de kwetsbaarheid van deze groep. Van den Bosch: ‘Ze hebben minder vermogen opgebouwd dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn hierdoor financieel kwetsbaar. Bovendien hebben veel van hen ook een studieschuld, die niet bij ons wordt gemeld.’
Coronacrisis nog niet zichtbaar
In deze cijfers zijn eventuele gevolgen van de coronacrisis nog niet zichtbaar. De verwachting is dat de eerste gevolgen hiervan pas in oktober terug te zien zijn in cijfers van het BKR.