Geld lenen kost geld

Wanneer gaat maximale rente persoonlijke lening omhoog?

Veel renteverhogingen, maximale rente nog niet overal gestegen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 27 maart 2023

Het gaat hard met de rente op leningen – de tarieven schieten omhoog. Dat is goed te zien aan de recente nieuwsberichten hier op Lening.nl, zoals deze Lender & Spender verhoogt leenrente (6 maart) en deze: Rente omhoog bij Freo en BNP Paribas (10 maart). Ook in de week daarna zijn er nog de nodige renteverhogingen doorgevoerd: bij Lloyds Bank, Qander en Directa.

Nieuwe renteverhogingen PL

Daarmee was het nog niet klaar, want vorige week zijn er weer verschillende rentes voor persoonlijke leningen naar boven bijgesteld.

Lender & Spender

Het is geen foutje: Lender & Spender verhoogde per 24 maart nog maar eens de rente. Geen grote verhoging, maar voor leningen vanaf € 10.000 kwam er toch nog maar eens 0,2% bij.

DEFAM

Kredietverstrekker DEFAM heeft drie soorten persoonlijke leningen – voor alledrie ging de rente per 24 maart omhoog.

ABN AMRO

Ook ABN AMRO besloot de rente op persoonlijke leningen per 24 maart te verhogen. Daar zien we dat de minimale en maximale rente voor een lening van € 5.000 of € 7.500 inmiddels vrijwel gelijk zijn.

Maximale rente niet overal verhoogd

Bij veel banken is er bij hetzelfde leenbedrag een verschil tussen de minimale en de maximale rente voor een persoonlijke lening. Dat heeft te maken met het risicoprofiel van de aanvrager, risk based pricing noemen ze dat. Je weet bij deze kredietverstrekkers niet vooraf welk rente ze jou in rekening willen gaan brengen, dat is pas bekend zodra je een offerte hebt ontvangen.

ABN AMRO

De maximale rente is bij ABN AMRO al geruime tijd niet verhoogd, terwijl de laagste rente die je daar betaalt voor zo’n lening wel steeds wat omhoog is gegaan.┬á Daardoor is de minimale rente nu 9,90%, terwijl je maximaal 10% betaalt.

DEFAM

Bij de DEFAM Persoonlijke lening zien we hetzelfde, daar staan de minimale en maximale rente bij een lening van € 5.000 zelfs exact gelijk op 10%.

Wanneer gaat maximale rente omhoog?

Wanneer zal die maximale rente omhoog gaan? Sinds 1 januari 2023 mag een kredietverstrekker weer maximaal 12% rente in rekening brengen, dat was tot de jaarwisseling 10%.

Lender & Spender

Bij Lender en Spender hebben ze de maximale rente wel al naar boven bijgesteld: voor leningen tot € 10.000 is die nu 11,90%. Wij achten de kans groot dat de andere kredietverstrekkers die stap ook binnenkort gaan zetten.

Benieuwd waar jij nu het beste een persoonlijke lening kunt afsluiten? Onze leningexperts helpen je graag bij het kiezen van de beste lening voor jou!