Zakelijk lenen via crowdfunding
Geld lenen voor je bedrijf: je kunt er natuurlijk gewoon voor naar de bank. Jouw huisbank of één van de fintech-initiatieven waar je zakelijk geld kunt lenen. Een andere optie – die steeds vaker gebruikt wordt – is crowdfunding.
Wat is crowdfunding?
Dit is een manier van geld lenen waar geen bank aan te pas komt. Je leent geld van ’the crowd’ – van een groep mensen. Het gaat daarbij niet om een vaste groep mensen, maar om losse investeerders die besluiten om geld te steken in jouw project. Het wordt geregeld via een crowdfunding platform.
Crowdfunding platforms
Er zijn tientallen crowdfunding platforms actief in Nederland. Ze hebben een vergunning of ontheffing gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) – daar vind je ook een register van deze platforms.
Kosten en voorwaarden
Geld lenen via een crowdfunding platform is natuurlijk niet gratis. Er zijn kosten aan verbonden – die verschillen sterk per platform. De één rekent vaste kosten, de ander een commissie op basis van no cure, no pay en weer een ander brengt kosten in rekening voor specifieke werkzaamheden. Termen die gebruikt worden in de wereld van crowdfunding zijn bijvoorbeeld:
- opstartfee
- analysefee
- advieskosten
- plaatsingsfee
- publicatiefee
- afsluitfee
- succesfee
- administratievergoeding
- transactiekosten
Sommige platforms zullen een aanvraag altijd eerst financieel willen beoordelen, op andere kan ieder willekeurig project geplaatst worden.
Het is dan ook belangrijk om de kosten, werkwijze en voorwaarden van een crowdfunding platform goed met elkaar te vergelijken.
Administratie bij crowdfunding
Bij z0’n zakelijke lening via crowdfunding komt de nodige administratie kijken. Er moeten contracten opgesteld worden voor de investeerders. De periodieke rente- en aflossingen moeten geregeld worden. Dat soort dingen regelt het crowdfunding platform allemaal.
Investeerders zoeken
Heb je eenmaal een crowdfunding project gelanceerd, dan is het wel zaak dat investeerders voor jouw project kiezen. Je kunt afwachten totdat mensen via het platform naar je toe komen. Afhankelijk van jouw project en de rente die je toezegt kan dat snel gaan of heel lang duren.
Eigen relaties uitnodigen om mee te doen
Je ziet vaak dat ondernemers hun project actief onder de aandacht brengen van hun relaties. Via crowdfunding kunnen vrienden, familie, klanten en social media volgers immers ook meedoen in jouw onderneming.
Crowd op de hoogte houden
Heb jij geld geleend via crowdfunding? Dan vinden investeerders het fijn om op de hoogte te blijven van de vorderingen. De terugbetaling en rente van het door hen uitgeleende geld is immers afhankelijk van de resultaten van jouw bedrijf. Heb je dus een aankoop gedaan van de crowd-lening, of een stap gezet in de ontwikkeling … laat het ze weten!