Let op! Geld lenen kost geld
Geld lenen voor een dakkapel - wat is slim?
Lenen voor dakkapel

Dakkapel-lening

Dakkapel financieren: hypotheek of persoonlijke lening?

Je wilt meer ruimte in huis. Een dakkapel kan dan van een klein kamertje een volwaardige slaapkamer, werkkamer of speelkamer maken. Zo'n dakkapel kost echter wel geld. Heb je dat niet op je spaarrekening staan? Dan kun je overwegen er een lening voor af te sluiten. Wat voor lening is de juiste keuze voor de financiering van een dakkapel?

Dakkapel financieren met hypotheek

Het laten plaatsen van een dakkapel doe je doorgaans alleen als het je eigen huis is. Dan heb je meestal ook een hypotheek. Het financieren van een dakkapel met een verhoging van je hypotheek kan een mogelijkheid zijn. Het is echter niet de enige mogelijkheid. Misschien denk je dat een hypotheek altijd de goedkoopste optie is? Ook dat hoeft niet het geval te zijn.

Persoonlijke lening voor dakkapel

Een andere mogelijkheid dan een hypotheek is het afsluiten van een persoonlijke lening voor een dakkapel. De rente over een persoonlijke lening is - net als de hypotheekrente - fiscaal aftrekbaar, als het geleende geld besteed wordt aan de eigen woning. Het plaatsen van een dakkapel is een verbetering van de eigen woning. Geld dat je daarvoor leent valt dus onder de hypotheekrenteaftrek, ook al is het niet via een hypotheek.

Wat is goedkoper - hypotheek of persoonlijke lening?

Wil je een dakkapel laten plaatsen met belastingvoordeel, dan kan dat dus via een hypotheek of een persoonlijke lening. De goedkoopste optie is afhankelijk van jouw situatie. Daarbij zijn twee vragen van belang:
  • De kosten van verhogen van de hypotheek (notariskosten, advieskosten, taxatiekosten)
  • Het verschil in rente tussen de hypotheek en de persoonlijke lening
Om een goede vergelijking te maken tussen de totale kosten van lenen voor een dakkapel, is het van belang om de looptijd van beide mogelijkheden gelijk te stellen. Een annuïteitenhypotheek die 30 jaar loopt heeft natuurlijk lagere maandlasten dan een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar. Voor de vergelijking is het beter om de looptijd voor allebei op 10 jaar te stellen. En dan te kijken naar de totale kosten. Dat is wat je uiteindelijk betaalt voor de dakkapel.
Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.