Let op! Geld lenen kost geld
Lening aanvragen: hoe werkt dat?
Alles over lening afsluiten

Lening aanvragen

Geld lenen, hoe werkt dat?

Als je een lening wilt aanvragen adviseren wij je eerst leningen te vergelijken. De rente die kredietverstrekkers vragen loopt namelijk sterk uiteen. Bij Lening.nl kun je leningen vergelijken en aanvragen.

Direct offerte aanvragen

Wil je meer weten over het aanvragen van een lening lees dan verder. De volgende onderwerpen worden behandeld:
  1. Waar moet je op letten bij het aanvragen van een lening?
  2. Hoe snel gaat het aanvragen van een lening?
  3. Hoe snel kan je over je geld beschikken?
  4. Welke documenten moet je aanleveren bij het aanvragen van een lening?
  5. Kan je meerdere lening offertes aanvragen?

1. Waar moet je op letten bij het aanvragen van een lening?

  • Kan je het gewenste of benodigde bedrag wel lenen?
  • Welke lening past bij je?
  • Acceptatiecriteria - wanneer word je geaccepteerd voor een lening?
  • Wat is het rentepercentage?
  • Heb je te maken met afsluitkosten / advieskosten / verzekeringen bij de betreffende lening?

Kan je het gewenste of benodigde bedrag wel lenen?

Voordat je een lening aanvraagt is het verstandig eerst te berekenen of je het gewenste bedrag wel kunt lenen. Zo voorkom je dat je nadat je een lening hebt aangevraagd alsnog wordt afgewezen, doordat bijvoorbeeld je inkomen ontoereikend is. Klik hier om je maximale lening te berekenen.

Welke lening past bij je?

Er zijn verschillende vormen om geld te lenen, waarbij het verschil zit in het rentepercentage, maar ook de flexibiliteit om afgeloste bedragen weer op te nemen of een lening boetevrij voortijdig te kunnen aflossen. Bepaal welke lening bij je past.

Acceptatiecriteria - wanneer word je geaccepteerd voor een lening?

Niet iedereen komt in aanmerking voor alle aangeboden leningen. Kredietverstrekkers kijken bijvoorbeeld naar zaken als je type dienstverband, leeftijd en woonsituatie om te bepalen of ze je een lening willen verstrekken. Bovenaan onze vergelijkingen kun je eerst dit soort persoonlijke gegevens invoeren. Op basis van deze gegevens tonen wij leningen waarvoor je in aanmerking komt. Zo wordt de kans dat je wordt geaccepteerd een stuk groter.

Wat is het rentepercentage?

Bij het aanvragen van een lening kijk je uiteraard naar de rente. Die bepaalt hoe duur een lening is en hoe lang je aan de lening vastzit. Kies je voor een doorlopend krediet? Check dan jaarlijks via een lening vergelijking of de rente die jij betaalt nog in lijn ligt met de rente die je elders zou moeten betalen. Is er een verschil van meer dan 0,2%? Stap dan over.

Heb je te maken met afsluitkosten / advieskosten / verzekeringen?

Overweeg je een lening af te sluiten via een tussenpersoon? Let er dan op dat ze geen advies-, afsluit-, of bemiddelingskosten in rekening brengen voor de tot stand koming van de lening. Dat is namelijk wettelijk verboden. Wel mag een tussenpersoon kosten berekenen als je ook een verzekering afsluit bij het krediet. Zet ook niet zomaar een handtekening onder een aangeboden verzekering, maar vraag jezelf eerst af of je de verzekering wel nodig hebt, wat de uitkering is, wanneer de uitkering gedaan wordt en of het wel het beste product is.

2. Hoe snel gaat het aanvragen van een lening?

Als je via Lening.nl een lening aanvraagt ontvang je meestal binnen 1 werkdag een offerte in je mailbox. Het kan zijn dat de kredietverstrekker nog aanvullende vragen heeft. In dat geval zullen ze telefonisch contact met je opnemen. Ook dit gebeurt meestal dezelfde dag.

3. Hoe snel kan je over je geld beschikken?

Hoe snel je over het geld kan beschikken als je een lening aanvraagt verschilt per kredietverstrekker, maar je hebt het deels ook zelf in de hand. Als je na ontvangst van de lening offerte of lening overeenkomst zo snel mogelijk de benodigde papieren terugstuurt kun je meestal binnen een week over het geld beschikken.

4. Welke documenten moet je aanleveren bij het aanvragen van een lening?

Het verschilt per kredietverstrekker welke documenten je nodig hebt bij het aanvragen van een lening, maar wat je in ieder geval vrijwel altijd moet aanleveren zijn: inkomensbescheiden (loonstrook bijvoorbeeld), kopie legitimatie en bankafschrift (print van internetbankieren).

5. Kun je meerdere lening offertes aanvragen?

Je kunt meerdere lening offertes aanvragen. Het is zelfs wel verstandig er bijvoorbeeld twee aan te vragen, zodat je goed kunt vergelijken. Je kunt echter een belangrijk deel van het vergelijken ook al op onze website doen. Meer dan twee offertes aanvragen heeft dus niet zoveel zin.
Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.