geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Geld lenen voor een verbouwing

Vraag:

Ik wil mijn huis verbouwen. Hoe kan ik die verbouwing het beste financieren?

Antwoord:

Je wilt verbouwen, alleen heb je niet genoeg geld op je rekening voor de kosten. Kun je geld lenen voor een verbouwing? En welke leenvorm is dan het slimst en goedkoopst?

Verbouwing als bestedingsdoel

Een verbouwing is een prima bestedingsdoel voor een lening. Je hebt van de uitgave lang plezier. Misschien wordt de waarde van je woning er zelfs wel hoger door. Het is dus helemaal niet gek om hiervoor een lening af te sluiten.

Hypotheek verhogen

De eerste gedachte bij het financieren van een verbouwing is waarschijnlijk om daarvoor de hypotheek te verhogen. Vaak is dat inderdaad een mogelijkheid – afhankelijk van de waarde van de woning en de hoogte van de huidige hypotheek. Toch is het verstandig om ook te kijken naar andere mogelijkheden om geld te lenen voor verbouwing.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan een prima alternatief zijn. Bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek komen kosten kijken. Kosten die niet aan de orde zijn bij het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente voor een persoonlijke lening ligt wel hoger dan de hypotheekrente. Afhankelijk van de hoogte van de lening, de looptijd en de kosten is in de ene situatie een hypotheek voordeliger, en in de andere situatie een persoonlijke lening.

Rente aftrekbaar

Rente over geld dat je leent voor je eigen woning (aankoop, verbetering of onderhoud) is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De lening moet in maximaal 30 jaar minimaal annuïtair afgelost worden. Een persoonlijke lening voldoet aan die voorwaarden. Dat bekent dat de rente die je betaalt over je persoonlijke lening onder de hypotheekrenteaftrek kan vallen.

Geen doorlopend krediet of WOZ krediet

Een doorlopend krediet is minder geschikt als lening om te verbouwen. Deze kredietvorm voldoet niet aan de eisen voor renteaftrek. De rente is wel lager dan op een persoonlijke lening, je krijgt er dus geen fiscaal voordeel over. Zo wordt een doorlopend krediet per saldo ruim duurder dan een persoonlijke lening.

Bereken welk bedrag je maximaal kunt lenen voor je verbouwing met een persoonlijke lening
Vergelijk welke persoonlijke lening je het best kunt afsluiten voor je verbouwing
Meer veelgestelde vragen over lenen

Bereken en vergelijk