Let op! Geld lenen kost geld
Kiezen tussen leenvormen. Welke lening past bij mij?
Vraag & antwoord

Welke lening voor mij?

De verstandigste keuze voor jou

Vraag:

Ik wil geld lenen en kan kiezen tussen een aantal verschillende leenvormen. Welke lening past bij mij?

Antwoord:

Welke lening bij je past, hangt heel sterk af van je persoonlijke voorkeuren en persoonlijke situatie. Er is dan ook geen standaardantwoord op deze vraag. Wij hopen dat je met de informatie op deze pagina in combinatie met de informatie in onze vergelijkingen het antwoord op deze vraag zelf kunt geven.

Soorten leningen

Er zijn allerlei soorten leningen, veel meer dan het doorlopend krediet en de persoonlijke lening waartoe wij ons hier beperken. Denk naast bovengenoemde leningen bijvoorbeeld aan een creditcard of roodstand op je betaalrekening. Voor deze vormen van lenen geldt dat ze meestal zijn toegespitst op bedragen tot € 2500 waarvoor je veel meer rente moet betalen dan voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van een doorlopend krediet en persoonlijke lening op een rij:
  Doorlopend krediet Persoonlijke lening
Vaste of variabele rente variabel, kan wijzigen rente staat vast tijdens looptijd
Vaste maandlast gedurende looptijd ja ja
Looptijd vast nee ja
Afgeloste bedragen weer opneembaar ja nee
Boetevrij aflossen ja soms, zie onze vergelijking

Wat kiezen anderen?

Wat mensen kiezen is erg afhankelijk van hun persoonlijke situatie en wensen. Wie zekerheid wil kiest voor een persoonlijke lening, wie van flexibiliteit houdt heeft de voorkeur voor een doorlopend krediet. Maar let op, de rente bij een doorlopend krediet is variabel dus na verloop van tijd kan het zo zijn dat de rente van het doorlopend krediet stijgt en hoger is dan de rente die betaald moet worden voor de persoonlijke lening. Uiteraard kan de rente ook dalen en nog voordeliger worden dan de rentes van een persoonlijke lening.

Jezelf in de hand?

Heb je jezelf in de hand en de discipline om afgeloste bedragen niet weer op te nemen, dan kan een doorlopend krediet de beste keuze zijn. De in beginsel lagere rente, de mogelijkheid om bij nood weer opnames te doen en de mogelijkheid om - als je ineens wat geld tot je beschikking krijgt - de lening boetevrij geheel of gedeeltelijk af te lossen maken het doorlopend krediet een aantrekkelijke leenvorm.

Wil je zekerheid dat je de lening hebt afgelost voordat of zodra het product dat je met het geleende geld hebt gekocht aan vervanging toe is, kies dan voor een persoonlijke lening. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.

Direct leningen vergelijken

Meer veelgestelde vragen over lenen
Maximale lening berekenen
Lening.nl maakt gebruik van cookies.