Geld lenen kost geld

Welke lening voor mij?

De verstandigste keuze voor jou

Vraag:

Ik wil geld lenen en kan kiezen tussen een aantal verschillende leenvormen. Welke lening past bij mij?

Antwoord:

Welke lening bij je past, hangt heel sterk af van je persoonlijke voorkeuren en persoonlijke situatie. Er is dan ook geen standaardantwoord op deze vraag. Wij hopen dat je met de informatie op deze pagina in combinatie met de informatie in onze vergelijkingen het antwoord op deze vraag zelf kunt geven.

Soorten leningen

Er zijn allerlei soorten leningen, veel meer dan het doorlopend krediet en de persoonlijke lening waartoe wij ons hier beperken. Denk naast bovengenoemde leningen bijvoorbeeld aan een creditcard of roodstand op je betaalrekening. Voor deze vormen van lenen geldt dat ze meestal zijn toegespitst op bedragen tot € 2500 waarvoor je veel meer rente moet betalen dan voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken van een doorlopend krediet en persoonlijke lening op een rij:

Doorlopend krediet Persoonlijke lening
Vaste of variabele rente variabel, kan wijzigen rente staat vast tijdens looptijd
Vaste maandlast gedurende looptijd ja ja
Looptijd vast nee ja
Afgeloste bedragen weer opneembaar ja nee
Boetevrij aflossen ja soms, zie onze vergelijking

Wat kiezen anderen?

In theorie geldt dat wat mensen kiezen erg afhankelijk is van hun persoonlijke situatie en wensen. Wie zekerheid wil kiest voor een persoonlijke lening, wie van flexibiliteit houdt heeft de voorkeur voor een doorlopend krediet. Maar let op, de rente bij een doorlopend krediet is variabel dus na verloop van tijd kan het zo zijn dat de rente van het doorlopend krediet stijgt en hoger is dan de rente die betaald moet worden voor de persoonlijke lening. Uiteraard kan de rente ook dalen en nog voordeliger worden dan de rentes van een persoonlijke lening.

In de praktijk zien we dat de laatste jaren vrijwel alleen nog persoonlijke leningen afgesloten worden. Het doorlopend krediet wordt vrijwel niet meer aangeboden (voor nieuwe klanten) en de rentes van persoonlijke leningen zijn ook al tijden lager dan van doorlopende kredieten.

Direct leningen vergelijken

Meer veelgestelde vragen over lenen