Geld lenen kost geld

Zakelijke lening afsluiten

Geld lenen voor je bedrijf: mogelijkheden en voorbereiding

Een┬ázakelijke lening┬áafsluiten is heel anders dan privé. Voordat je bedrijfskredieten gaat vergelijken is het goed om te weten welke mogelijkheden er allemaal (nog meer) zijn om geld te lenen voor je bedrijf. Ook is een gedegen voorbereiding geen overbodige luxe, om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt. Vergelijk zakelijke leningen

Mogelijkheden om geld te lenen voor je bedrijf

Geld dat je leent is niet altijd voor privé gebruik – je kunt ook geld nodig hebben voor je bedrijf. Om een bedrijf op te starten of juist om extra te investeren in je bestaande onderneming. Zakelijk geld lenen kan op allerlei manieren. Je kunt aankloppen bij vrienden of familie, er zijn organisaties die speciale microleningen verstrekken, crowdfunding is een optie en soms kan factoring (het voorschieten van gefactureerde bedragen) interessant zijn. Diverse mogelijkheden leggen we verder uit bij de┬áZakelijke leenvormen.

Lening afsluiten bij een bank

Naast al die mogelijkheden kun je natuurlijk ook “gewoon” naar een bank stappen om geld te lenen voor je zaak. Het meest logische is dan om aan een zakelijke lening te denken, maar dat is niet per se noodzakelijk. Geld lenen bij een bank kan op twee manieren:

  • Particuliere lening op jouw persoonlijke inkomen
  • Zakelijke lening op basis van de ondernemingsresultaten

Privé geld lenen voor je bedrijf

Als je als privépersoon naar de bank stapt voor een “consumptief krediet” maakt het in feite niet veel uit waar je dat geld aan gaat besteden. Natuurlijk vertel je als de bank daarom vraagt eerlijk wat het bestedingsdoel is, dat spreekt voor zich. Voor de bank is het behandelen van een aanvraag voor een particuliere lening een kwestie van beoordelen of je genoeg en voldoende zeker inkomen hebt om de maandelijkse leninglasten mee te betalen. Ze willen vanzelfsprekend dat je de maandlast zonder problemen kunt dragen en dus vlekkeloos het geleende bedrag plus rente aan ze (terug)betaalt.

Misschien heb je een bedrijf naast een baan in loondienst? Dan kun je wellicht op dat inkomen prima een gewone particuliere lening afsluiten. Zo krijg je geld in handen om te investeren in je zaak. Ben je volledig ondernemer? Ook dan is een particuliere lening niet uitgesloten: de bank kijkt dan naar het inkomen dat je uit je bedrijf krijgt.

Beoordeling zakelijke kredietaanvraag

Voor het beoordelen van een zakelijke lening duikt de bank in de cijfers van jouw onderneming. Veel banken vragen de jaarcijfers van drie jaren op om een beeld te krijgen van de financiëe situatie van het bedrijf. Omzet, kosten, winst – dat zijn belangrijke elementen. Een zakelijke investering kan heel goed leiden tot een vergroting van de omzet en de winst, het mooist is als de bank er dan ook in gelooft. Of ze moeten er in ieder geval van overtuigd zijn dat het betalen van de leninglasten geen probleem zal opleveren.

Banken voor zakelijke kredieten

Van oudsher zijn we gewend om voor een lening – of die nu zakelijk of particulier is – naar onze betaalbank te stappen: ABN Amro, ING, Rabobank of SNS. Dat kan natuurlijk nog steeds. Zeker als je jouw zakelijke betalingsverkeer via die bank doet heb je waarschijnlijk al een relatie, kennen ze jou en je bedrijf al en hebben ze inzicht in jouw bedrijfsvoering. Dat kan het afsluiten van een zakelijke lening makkelijker maken.

Nieuwe online initiatieven voor zakelijk lenen

Toch is het ook goed om te kijken naar allerlei nieuwe initiatieven op de markt van zakelijke kredieten. Er zijn steeds meer online initiatieven voor het verstrekken van bedrijfsleningen. Lang niet allemaal zijn ze zo streng en vragen ze zoveel papieren en cijfers als de gewone banken. Wel kan het zo zijn dat ze daarom een (veel) hogere rente in rekening brengen.

Mogelijkheden voor bedrijfskrediet vergelijken

Er zijn dus steeds meer mogelijkheden om een zakelijke lening af te sluiten. De vraag is dan: waar kun je het beste aankloppen? Het antwoord op die vraag is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke- en bedrijfssituatie. Aspecten waar je zakelijke leningen op kunt vergelijken zijn:

  • Eenvoud en snelheid van afsluiten: bij de één moet je veel meer aanleveren om te laten beoordelen en duurt het veel langer tot je uitsluitsel krijgt dan bij de ander.
  • Eisen t.a.v. het aantal jaren dat jouw onderneming bestaat: bij sommige banken wordt jouw aanvraag simpelweg niet in behandeling genomen als jouw bedrijf niet al twee of drie jaar loopt.
  • Rente: de rente die je betaalt kan per aanbieder sterk verschillen. Uiteindelijk bepaalt het rentepercentage een groot deel van de kosten van jouw zakelijke lening en is dus een belangrijk aspect om te vergelijken.
  • Afsluitkosten: bij particuliere leningen brengen banken normaal gesproken geen afsluitkosten in rekening, bij zakelijke leningen gebeurt dat wel. De kosten kunnen flink uiteenlopen, dat is goed om in beeld te hebben.
  • Voorwaarden: hoe zit het bijvoorbeeld met vervroegd aflossen? Als de zaken goed lopen wil je waarschijnlijk sneller van de lening af zijn – kan dat zonder kosten?

Je ziet veel van deze aspecten terug in onze vergelijking van zakelijke leningen, waarin we juist die nieuwe online initiatieven voor zakelijk lenen voor je op een rij zetten.

Voorbereiden aanvraag zakelijke lening

Zakelijk geld lenen vergt voorbereiding. Het is goed om al voordat je bedrijfskredieten gaat vergelijken na te denken over de situatie en wensen van jouw onderneming. Zo weet je wat je zoekt en gaat het vergelijken daarna gemakkelijker.

Vragen ter voorbereiding op kredietaanvraag

Er zijn grote verschillen tussen de aanbieders van zakelijke financieringen. Juist daarom is het voor de juiste keuze belangrijk dat je voor jezelf goed nadenkt over jouw zakelijke situatie en wensen. Als je verstandig bent ga je daarom ter voorbereiding op jouw kredietaanvraag antwoord geven op bijvoorbeeld de volgende vragen:

  1. Hoe staat jouw bedrijf ervoor?
  2. Welk bedrag wil je lenen en waarvoor?
  3. Waar komt de aflossing vandaan?
  4. Hoe snel ga je het krediet aflossen?
  5. Wanneer heb je het geld nodig?
  6. Wat mag de lening kosten?