Geld lenen kost geld

Leningen oversluiten?

Vraag:

Ik heb een bestaande lening. Kan ik deze lening oversluiten?

Antwoord:

Ja, het is bijna altijd mogelijk je lening over te sluiten. En in veel gevallen kan je dat een fikse besparing opleveren. Zeker als je meerdere leningen hebt en die met een nieuwe lening allemaal aflost. Dan is de kans dat je een lagere rente krijgt zeer groot.

Direct leningen vergelijken

Huidige leningen aflossen

Als je bestaande leningen wilt oversluiten, worden die in de meeste gevallen door de nieuwe kredietverstrekker voor je afgelost. Zo niet dan storten ze het geld op je rekening en dien je dit zelf te doen.

Kosten bij oversluiten lening

Een doorlopend krediet kun je altijd boetevrij (laten) aflossen. Bij een persoonlijke lening is dat anders. Er is een aantal kredietverstrekkers dat een boete in rekening brengt als je je persoonlijke lening wilt aflossen. Op onze vergelijkingspagina voor persoonlijke leningen kun je filteren op deze voorwaarde.

Zit je bij kredietverstrekker die kosten in rekening brengt bij extra aflossen, dan zijn de kosten van deze boete naar Europese richtlijnen:

  • 0,5% van het bedrag dat je aflost als de lening nog korter dan 1 jaar loopt
  • 1% van het bedrag dat je aflost als de lening nog langer dan 1 jaar loopt

Voorbeeld:

Je hebt een persoonlijke lening van € 10.000,- afgesloten met een looptijd van 60 maanden (5 jaar). Na 2 jaar heb je € 4.000,- afgelost en wil je oversluiten voor een lagere rente. Je hebt dan dus nog een lening van € 6.000,- met een looptijd van 3 jaar. Bij aflossing moet je dan € 60,- aan boete betalen. Veelal verdien je dit binnen een paar maanden terug. Is de boete een groter bedrag? Dan zou je dit bedrag extra kunnen lenen bij je nieuwe lening.

Wanneer kun je niet oversluiten?

Heb je al een lening dan kun je deze veelal probleemloos oversluiten tenzij:

  • je nu veel meer wilt lenen of minder bent gaan verdienen (bereken dan eerst hoeveel je kunt lenen)
  • je de afgelopen jaren je maandlasten voor de lening of je huur, hypotheek, telefoon of iets dergelijks meerdere maanden niet hebt voldaan. Waarschijnlijk heb je dan een negatieve BKR codering (als dat het geval is, dan ben je daarvan op de hoogte gesteld). Een nieuwe lening afsluiten is met een negatieve BKR codering zelden mogelijk.

Meer veelgestelde vragen over lenen