Geld lenen kost geld

Kosten bij extra aflossen?

Kan ik mijn lening eerder aflossen

Vraag:

Ik wil mijn lening eerder terugbetalen dan afgesproken. Zijn daar kosten aan verbonden?

Antwoord:

Je lening ineens aflossen kan kosten met zich meebrengen, maar dit hoeft niet. Dit is namelijk afhankelijk van de soort lening die je hebt.

Bij welke lening heb je (geen) extra kosten?

Bij een doorlopend krediet kun je altijd zonder extra kosten aflossen. Bij een persoonlijke lening is dit anders. Bij een aantal (niet alle!) kredietverstrekkers betaal je kosten voor het extra aflossen van je persoonlijke lening.

De kosten van deze boete zijn naar Europese richtlijnen:

0,5% van het bedrag dat je aflost als de lening nog korter dan 1 jaar loopt
1% van het bedrag dat je aflost als de lening nog langer dan 1 jaar loopt

Voorbeeld:

Je hebt een persoonlijke lening van € 10.000,- afgesloten met een looptijd van 60 maanden (5 jaar). Na 2 jaar heb je € 4.000,- afgelost en wil je oversluiten voor een lagere rente. Je hebt dan dus nog een lening van € 6.000,- met een looptijd van 3 jaar. Bij aflossing moet je dan € 60,- aan boete betalen. Als je je lening oversluit naar een goedkopere lening, verdien je dit veelal binnen een paar maanden terug. Is het een groter bedrag? Dan zou je dit bedrag extra kunnen lenen bij je nieuwe lening.

Niet alle kredietverstrekkers berekenen kosten voor het eerder aflossen van je persoonlijke lening. Op onze vergelijkingspagina voor persoonlijke leningen kun je filteren op deze voorwaarde.

Wanneer kun je een lening aflossen?

In de volgende situaties wordt vaak gekozen voor het (extra) aflossen van een lening.

  • als een andere kredietverstrekker betere voorwaarden aanbiedt (lagere rente) en oversluiten van de lening voordelig is. Het oversluiten van de lening levert vaak een kostenbesparing op.
  • als je ineens de beschikking hebt gekregen over een bedrag waarmee je de lening kunt aflossen. Lenen kost geld dus als je voldoende geld beschikbaar hebt, dan is aflossen vrijwel altijd een goed idee.

Meer veelgestelde vragen over lenen