Geld lenen kost geld

Rente aftrekbaar?

Vraag:

Bij een hypotheek geldt vaak dat de hypotheekrente aftrekbaar is (hypotheekrenteafrek). Is de rente op een lening ook aftrekbaar?

Antwoord:

Of de rente die je betaalt over een lening aftrekbaar is, hangt af van het bestedingsdoel. Waar heb je het geld aan besteed? Alleen als het geleende bedrag uitgegeven is aan je eigen koopwoning kan er sprake zijn van belastingaftrek.

Hypotheekrenteaftrek

Je hebt vast weleens gehoord van de hypotheekrenteaftrek. Dat hypotheekrente aftrekbaar is voor de belasting. Nu geldt dat niet voor alle hypotheekrente. En ook niet alléén voor hypotheekrente. Ook rente over consumptief krediet kan onder de hypotheekrenteaftrek vallen.

Hoe zit dat? De fiscale aftrek geldt voor rente over de zogeheten eigenwoningschuld. Dat is een lening die is aangegaan voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van een eigen woning. Of dat nu gaat om een lening met hypothecaire zekerheid of niet – dat maakt niet uit. Wel moet de lening sinds 2013 nog aan andere voorwaarden voldoen. Het geleende bedrag moet in maximaal 30 jaar minimaal annuïtair worden afgelost volgens een vastgesteld schema.

Een persoonlijke lening voldoet normaal gesproken aan die voorwaarden. Daarmee kan de rente die je betaalt voor een persoonlijke lening, waarvan het geld is uitgegeven aan de eigen woning, fiscaal aftrekbaar zijn. Denk aan een lening voor verbouwing, een nieuwe keuken, kunststof kozijnen of een dakkapel.

Een doorlopend krediet voldoet niet aan de voorwaarden voor belastingaftrek. Zelfs als je het geld alleen maar uitgeeft aan je eigen huis is de rente dus niet aftrekbaar.

Er is nog een mogelijkheid van renteaftrek over je lening. Die speelt als je een restschuld hebt overgehouden aan de verkoop van een huis. Het huis stond “onder water”: de hypotheek was hoger dan de verkoopprijs. De schuld die overblijft na de verkoop moet je wel terugbetalen – we noemen dat de restschuld. Die restschuld kun je op verschillende manieren financieren. En ook al is het geld op zich niet uitgegeven aan een eigen woning, toch is de rente over de lening die je daarvoor afsluit aftrekbaar. Daarvoor is een tijdelijke fiscale regeling getroffen.