Geld lenen kost geld

Wat is de beste autolening?

Geld lenen voor de aankoop van een auto

Vraag:

Ik wil een auto kopen en wil het aankoopbedrag financieren. Welke lening kies ik?

Antwoord:

Als je wilt lenen voor de aankoop van een auto moet je er rekening mee houden dat de waarde van je auto daalt en op een goed moment weer aan vervanging toe is. Op zo’n moment is het prettig als je lening is afgelost. De meeste mensen geven daarom de voorkeur aan een persoonlijke lening boven een doorlopend krediet. Niet voor niets wordt een persoonlijke lening ook wel een autolening genoemd.

Kenmerken persoonlijke lening – autolening

Een persoonlijke lening kent een vast maandbedrag, een vaste rente en een vaste looptijd. Je weet dus vooraf precies waar je aan toe bent en wanneer de lening is afgelost. De looptijd van de lening wordt vaak zo gekozen dat de autolening is afgelost voordat de auto toe is aan vervanging. Afgeloste bedragen op de lening kun je in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet niet weer opnemen. Je wordt dus niet in de verleiding gebracht de lening te gebruiken voor andere aankopen.

Autolening afsluiten? Vergelijk direct de rentes en voorwaarden van de persoonlijke lening

Lenen bij de autodealer

Heel veel leningen (in bepaalde jaren tot wel 40% van het totaal) worden gebruikt voor de aankoop van een auto. Het is dan ook niet gek dat autodealers hierop inspelen en in de showroom de mogelijkheid bieden meteen een lening af te sluiten. Dit kan handig zijn, maar let op, dit is meestal niet de meest goedkope vorm van financieren. Krijg je een aanbieding in de showroom, vergelijk dan eerst leningen op een vergelijkingswebsite voordat je de lening aanvraagt en afsluit.